Opleiding begeleider SamenLezen

© Sonja Focketyn

Driedaagse voor nieuwe begeleiders

Start do 22 februari '24
10:00 - 16:00

3 sessies

Prijs

Standaardprijs: € 300
Alle tarieven

Waar Kasteel Borluut
Kleine Gentstraat 69
9051 Sint-Denijs-Westrem

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een opleiding als begeleider SamenLezen is een onderdompeling op alle fronten: het ervaren, observeren en reflecteren wat er precies plaatsvindt, voorbereiden, vragen stellen, stops plaatsen in de tekst, gedichten zoeken, zelf begeleiden, enz. Een ervaringsgerichte driedaagse met veel oefeningen, tips, leesmateriaal en feedback.

SamenLezen is een toffe manier om mensen met diverse achtergronden met mekaar te verbinden door mooie teksten. Het brengt literatuur en poëzie op plekken waar ze niet vanzelfsprekend aanwezig is.


Er wordt letterlijk samen gelezen: iemand leest luidop een kortverhaal uit de wereldliteratuur voor en de deelnemers luisteren. De begeleider bouwt pauzes in. Dan wordt er soms spontaan, soms na een vraag, over de tekst gesproken. Zo ontstaat een gesprek naar aanleiding van de tekst over …het leven. Hetzelfde doen we dan met een gedicht.


Heb je interesse om zo’n groep te begeleiden? Goed nieuws! Een nieuwe opleiding tot SamenLezen-begeleider komt eraan in februari.


Wanneer? Donderdag, vrijdag en zaterdag (10u-16u): 22, 23 en 24 februari in Kasteel Borluut, Kleine Gentstraat 69, Sint-Denijs-Westrem.


Kostprijs? 300 euro voor de driedaagse opleiding, 60 euro voor een tweede persoon van dezelfde organisatie (omdat we duo-begeleiding willen stimuleren). Inbegrepen: syllabus, boek 'Grenzeloos', tekstendatabank. Ben je van plan als vrijwilliger te lezen bij een organisatie? Laat ons dan even weten welke organisatie, dan nemen wij contact op om met hen het financiële plaatje te bekijken.


Wat mag je verwachten op deze opleiding? Een onderdompeling in SamenLezen op alle fronten: het ervaren, observeren en reflecteren wat er precies plaatsvindt, voorbereiden, vragen stellen, stops plaatsen in de tekst, gedichten en verhalen zoeken, zelf begeleiden...We omkaderen dit met nuttige inzichten in de methodiek, het structureren van gesprekken, begeleidershouding, ervaringen met doelgroepen en teksten enz. Kortom: een ervaringsgerichte driedaagse met veel oefeningen, tips, leesmateriaal en feedback.


Meer info en inschrijven kan bij sonja.focketyn@avansa-vlad.be. We nemen contact op voor een persoonlijk gesprek.

Meedoen

Inschrijven na intakegesprek

Praktisch

Vooraf inschrijven via mail. Met iedere kandidaat-deelnemer is er eerst een kennismakingsgesprek.

Sessies

 • do 22 februari '24
  10:00 - 16:00
  Kasteel Borluut - Benedenverdieping
 • vr 23 februari '24
  10:00 - 16:00
  Kasteel Borluut - Benedenverdieping
 • za 24 februari '24
  10:00 - 16:00
  Kasteel Borluut - Benedenverdieping

Locatie(s)

 • Kasteel Borluut Kleine Gentstraat 69
  9051 Sint-Denijs-Westrem Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 300
 • Sociale prijs
  € 60

Begeleiding

Sonja Focketyn

Stafmedewerker
Meer over Sonja Focketyn

Eva Rousselle

Meer over Eva Rousselle

In samenwerking met