Wat met de gevangenis(straf)? online

© onbekend

Twee gevangenisdirecteurs met elkaar in gesprek

Start wo 15 december '21
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 3
Alle tarieven

Waar Online
In uw kot
Online Online

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Intuïtief gaan we hiermee akkoord. Wie iets mispeutert, moet gestraft worden; soms horen criminelen in de cel. Maar is de gevangenis werkelijk het juiste antwoord op misdaad of vervreemdt ze haar bewoners steeds meer van de samenleving?


Deze vraag houden Hans Claus én Frans Douw al jaren wakker. Met elk meerdere decennia ervaring als gevangenisdirecteur, de één in België en de ander in Nederland, kennen zij als geen ander de werking van het huidige systeem én zijn tekortkomingen. Beide kijken ze met een kritische blik naar het detentiesysteem.

Hans Claus schreef zijn visie neer in het boek ‘Achter tralies; hoelang houdt de gevangenis nog stand’, en ook Frans Douw noteerde zijn verhaal in het boek ‘Het zijn mensen: het verhaal van een gevangenisdirecteur’.

Is die gevangenisstraf werkelijk het juiste antwoord? Is het effectief om iemand te veroordelen en vervolgens de sleutel zomaar om te draaien? Slagen we erin om gedetineerden in de maatschappij te re-integreren achter zo’n gevangenisstraf? En wordt de samenleving hier wel beter en veiliger van? Zijn we als samenleving niet meer gebaat met wat Frans Douw ‘menswaardige detentie’ noemt?

Op 15 december ‘21 gaan Hans Claus en Frans Douw met elkaar in gesprek over hun boek en hun visie op detentie. Ze nemen het publiek mee doorheen verschillende verhalen uit hun carrière en landen uiteindelijk bij enkele concrete en bijzondere aanbevelingen voor herstelgerichte detentie.

Justitiejournalist (VRT NWS) Arne De Jaegere zal het gesprek in goede banen leiden.


Deze activiteit gaat online door.


DIALOOG

'Wat met de gevangenis(straf)' is een initiatief van Avansa VLAD en De Rode Antraciet (Gevangenis Oudenaarde) in nauwe samenwerking met De Huizen vzw, Stichting Herstel & Terugkeer, Stad Oudenaarde, Gevangenis Oudenaarde, in kader van het Vlaams project DIALOOG.

DIALOOG streeft naar een solidaire samenleving die inzet op verbondenheid tussen mensen, én inzet op het herstellen van intermenselijke relaties wanneer deze zijn verbroken door een conflict. - Volg DIALOOG via dialoogherstel.org

Sessies

 • wo 15 december '21
  19:30 - 21:30
  Online - In uw kot

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 3
 • Sociale prijs
  € 1

Begeleiding

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Dialoog - herstel