Welkom in het antropoceen: Kolonisatie, kapitalisme en klimaat

© Flickr.com - noradno (CC-BY-ND-NC)

500 jaar onrecht en teloorgang van culturele en biodiversiteit

Start ma 1 november '21
19:30 - 21:30

2 sessies

Prijs

Standaardprijs: € 10
Alle tarieven

Waar Online
In uw kot
Online Online

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Sinds Europa de wereld koloniseerde, werd de mondialisering een feit. Mensen, planten, dieren, grondstoffen, goederen, ideeën en ziektes raakten wereldwijd verspreid en gevat in een onevenwichtig economisch systeem. Dit had grote gevolgen voor de rijkdom aan leven en voor de planeet Aarde als geheel.

De eerste sessie is een lezing. In de tweede sessie worden deelnemers uitgenodigd om reflecties en perspectieven te delen.


Lees meer over de reeks 'Welkom in het Antropoceen'


Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.

Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?


In acht bijeenkomsten (telkens 1 inleidende lezing en een nabespreking) buigen we ons over deze thematiek en gaan we op zoek naar dieper inzicht en mogelijke antwoorden. Elke bijeenkomst is apart te volgen, maar je kan hier inschrijven voor de hele reeks, elke bijeenkomst is ook apart te volgen. Ben je geïnteresseerd om de hele reeks te volgen, maar kan je een sessie niet bijwonen, dan kan je de online lezing gedurende 1 week herbekijken.

Praktisch

Deze activiteit is een samenwerking tussen verschillende Avansa regio's. Je schrijft in via Mid- en Zuidwest.

Sessies

 • ma 1 november '21
  19:30 - 21:30
  Online - In uw kot
 • ma 8 november '21
  19:30 - 21:00
  Online - In uw kot

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 10
 • Sociale prijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 2

Begeleiding

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. De laatste jaren begeleidt hij op diverse…
Meer over Joris Capenberghs

In samenwerking met