Duurzaamheid

Agro-ecologie: haalbaar voor iedere boer!?

De term ‘agro-ecologie’ horen we meer en meer. Ook in gangbare landbouwbedrijven is men er steeds meer mee bezig. Wat wordt er juist mee bedoeld?

Stefaanvanderbiest copyright 2

Agro-ecologie stelt tien basisprincipes voor. Die garanderen een landbouwmodel dat sociaal en ecologisch verantwoord is. Eigenlijk kun je het zien als een weg van verandering in de richting van een duurzaam landbouwsysteem. Het is een totaalbenadering, het systeemdenken waarbij alle onderlinge principes elkaar versterken. Ze houdt optimaal rekening met de relaties tussen mens, landbouw en natuur.

Agro ecologie schema

Allemaal logische principes om op in te zetten, toch? Welke boer wil dan geen eerlijk inkomen voor de geleverde inspanningen? Wie wil er dan niet bijleren van elkaar om samen vooruit te gaan? En iedereen heeft toch belang bij het zorg dragen voor een bodem die ons nog jarenlang kan voeden?

Neem nu bijvoorbeeld het principe ‘efficiëntie’. Logisch toch om te streven naar een maximale opbrengst binnen de grenzen die de bodem ons stelt. En natuurlijk moeten hier de nodige denkoefeningen gebeuren om de eigen tijdsinzet te optimaliseren. Hierbij leren we dan ook kritisch omgaan met de instroom aan extra’s zoals meststoffen en pesticiden. Dit levert niet alleen een financieel voordeel op maar draagt ook meteen bij aan het onderhoud van een gezonde bodem.

Wil je te weten komen waar de andere principes voor staan? Dan kregen we van expert Jeroen Watté van Wervel alvast volgende leestip mee. Want ja hoor, ook ver buiten de landsgrenzen leeft deze aanpak even hard.

Agro-ecologie maakt dus geen onderscheid tussen biologische, biodynamische of meer gangbare landbouwvormen. De voorgestelde agro-ecologische principes zijn net toepasbaar vanuit elk type landbouw. Het is geen specifiek landbouwsysteem waar allerlei voorwaarden aan worden opgelegd. Juist daarin onderscheidt het zich van andere termen.

Kortom: agro-ecologie is een zeer ruim concept dat door de nieuwe benadering meer kansen creëert voor duurzame voedselproductie voor iedere landbouwer. Geïnteresseerd om hier meer over te weten? Of al meteen zin om mee te werken aan de agro-ecologische (r)evolutie? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de website van ‘Voedsel anders’, de groeiende agro-ecologie beweging in Vlaanderen.

Eind 2021 organiseerden we vanuit het project '360° Open ruimte in de Vlaamse Ardennen' een agro-ecologie dagtocht vol boerderijbezoeken. Via de verhalen van de deelnemende boeren werd stilaan duidelijk wat de term agro-ecologie omvat. Achter de schermen werken we aan een boeiende beeldcompilatie van deze uitstap. Eens klaar zal deze hier terug te vinden zijn.

360 Open Ruimte logobanner
Datum bericht di 14 september '21