Programma 'Open de ruimte in de Vlaamse Ardennen'

Op woensdag 30 november organiseren we een ontmoeting tussen burgers, boeren en bestuurders. In dit blogartikel ontdek je het programma van het evenement. Lees snel verder onder de afbeelding om te weten te komen wat je van deze boeiende dag vol ontmoeting kan verwachten.

Flyer A5

Het programma wordt opgesplitst in drie grote dagdelen.

Namiddagprogramma

In het namiddagprogramma leggen we de focus op de open ruimte bekeken vanuit het perspectief van de ruimtelijke ordening. Een niet te missen onderdeel voor politici en ambtenaren uit lokale overheden, maar ook interessant voor geëngageerde burgers en organisaties uit de regio.

Hoofdprogramma

Inleidend hebben we het over landbouw en plattelandsbeleid. De voorbije jaren zijn vele activiteiten georganiseerd binnen het project ‘360° Open ruimte in de Vlaamse Ardennen’. Avansa deelt zijn opgedane ervaringen. Daarna is er keuze uit een reeks workshops met verschillende thema’s en methodieken. Aansluitend wisselen we van gedachten uit tijdens een hapje en een drankje op de boerenmarkt.

Avondprogramma

Bij de start van het avondprogramma laten we de projectpartners zelf aan het woord. Verschillende sectoren getuigen over de uitdagingen in de praktijk en hoe deze vanuit hun invalshoek beleefd worden.

Hieronder vind je de details van het programma:

  • Schrijf je hier in.
  • Eens ingeschreven ontvang je een mail om te bevestigen aan welke dagdelen je wenst deel te nemen.
Namiddagprogramma

We starten ‘Open de ruimte in de Vlaamse Ardennen’ met keynote spreker Hans Leinfelder. Hans is als hoofddocent verbonden aan de KULeuven en heeft jarenlange ervaring in de wereld van de ruimtelijke ordening, landschap en planning. Hij kent de geschiedenis, de actualiteit en de uitdagingen van een goed ‘open ruimte’ beleid als geen ander. Hans zoomt onder meer in op thema’s als ontharden, de opportuniteit van burgerinitiatieven, het lokaal aan de slag gaan met de bouwshift en het belang van een doordachte visie, over de grenzen heen.

Toonaangevende praktijkvoorbeelden

Zijn toelichting wordt aangevuld door zes getuigenissen uit de praktijk. Eén voor één toonbeelden van hoe wel reeds op een positieve, haalbare manier kan ingezet worden op open ruimte beheer.

  • Boekvoorstelling ‘Stedenbouw kan ook zo’: selectie van inspiratie en praktijkvoorbeelden uit een plattelandscontext (spreker: Erik Grietens / Bond Beter Leefmilieu)
  • Onthardingsopties in de open ruimte. Wegen ontharden in functie van een robuuster open ruimte beleid? (Breekijzer vzw)
  • ‘Tuin van adem en eten’ in Zwevegem: Van woonuitbreidingsgebied naar voedselbos (sprekers: burgemeester Marc Doutreluingne en voorzitter Steffi Desmet)
  • Aan de slag rond goed ‘open ruimte beleid’: een blik op de mogelijkheden (sprekers: studiebureau Voorland)
  • Onthardingstraject met burgerparticipatie in Lierde (sprekers: burgemeester Jurgen Soetens en Avansa-medewerker Yves Van Reusel)
  • Aanbod voor lokale overheden vanuit de provincie Oost-Vlaanderen: Omgevingscontract en kansen voor de toekomst (spreker: Anneleen Demey)

Nadat deze initiatieven hun praktijk hebben voorgesteld voor het grote publiek kies je zelf met welke van de sprekers je wat dieper wil ingaan op het thema. Elke spreker zal een twintigtal minuten beschikbaar zijn voor vraag en antwoord in kleine groepjes. Sluit aan bij het initiatief of de spreker die je het meest prikkelde.

Hoofdprogramma

We worden verwelkomd door Leentje Grillaert, gedeputeerde bij de provincie Oost-Vlaanderen met als bevoegdheden landbouw en plattelandsbeleid.

De voorbije jaren zijn vele activiteiten georganiseerd binnen het project ‘360° Open ruimte in de Vlaamse Ardennen’. Avansa deelt zijn opgedane ervaringen: Wie hebben we bereikt? Wat valt ons op? Welke evoluties zien we? Waar gaat het naartoe? En vooral welke kansen liggen er nog?

Na dit plenair gedeelte stellen we je keuzeworkshops voor. We werken aan een boeiend en veelzijdig programma met uiteenlopende thema’s en verschillende manieren van aanpak. Voor elk wat wils dus.

Informatie per workshop

  • Landschapspark Vlaamse Ardennen?! Na wat duiding bij het lopende traject en de gekozen inhoudelijke focus gaan we in interactie met de deelnemers. Deel je kennis, droom, verwachting of bezorgdheid met ons. (begeleiding door RLVA en inhoudelijke werkgroepen).
  • Thematische avondwandeling. Hoe kijkt Ronse naar de verwevenheid tussen landschap en stad? En welke wensen en ideeën leven er bij de inwoners? (begeleiding door schepen Jan Foulon).
  • Van gedachten wisselen. Persoonlijke één-op-één gesprekken rond ruimtelijk relevante kwesties. Deel je mening en ontdek nieuwe inzichten. (begeleiding door Avansa)
  • Bloemenranden in de Vlaamse Ardennen. Waarop zetten we best in, en hoe? Welke rol kunnen burgers en overheden hierbij spelen? Denk mee na over de mogelijkheden voor de toekomst. (begeleiding door VLM en Steunpunt Erosie)
  • Lokale voedselstrategieën. Welke rol kan de gemeente opnemen bij het versterken van de band tussen boer en burger? Samen op zoek naar mogelijkheden en kansen. (begeleiding door ILVO)

Boerenmarktje

Na de workshops is het tijd voor een gezellige bijeenkomst in de centrale plek van het evenement waar ondertussen het boerenmarktje is opgezet.

De ideale kans om

  • verschillende producten van eigen bodem te leren kennen,
  • van gedachten te wisselen met de andere deelnemers,
  • of een praatje te slaan met de boer zelf en het verhaal achter de producten te ontdekken.
Avondprogramma

Bij de start van het avondprogramma laten we de projectpartners zelf aan het woord. Verschillende sectoren getuigen over de uitdagingen in de praktijk en hoe deze vanuit hun invalshoek beleefd worden. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk waar we moeten op inzetten en hoe we dat kunnen doen. Welke kansen zien we voor samenwerkingen in de toekomst? We gaan op zoek naar manieren om te zorgen voor een aangename leefomgeving waar boeren, burgers en bestuurders graag leven, wonen en werken.

Voorstelling toonaangevende initiatieven

Gelukkig verrichten heel veel inwoners en organisaties al zeer goed werk. We selecteerden enkele toonaangevende initiatieven die we aan het grote publiek willen voorstellen. Elk komt vertellen welke uitdagingen ze voor ogen hebben en hoe ze hier op een creatieve manier mee omgaan. Ze delen hun persoonlijke inzichten en opgedane ervaringen bij het opzetten van hun initiatieven.

Een greep uit het aanbod:

  • Schooltje zoekt landbouwer (ism ‘De Landgenoten’ en ‘De Ringelwikke’)
  • Op weg naar een burgerboerderij in de Vlaamse Ardennen? (ism ‘Pomona’ en ‘Gemeente Zwalm’)
  • Biodiversiteit in eigen tuin (ism Ann Muyldermans, tuinarchitecte)
  • De boer getuigt: goede praktijkvoorbeelden vanop het veld
  • Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer
  • Als burger inzetten op natuurbeheer? Of je tuin/bos openstellen?
  • Een tussenpersoon tussen boer en burger? (praktijkonderzoek vanuit de CSA Molenkouter)

Babbelcafé

Na dit avondprogramma nodigen we alle deelnemers en sprekers met veel plezier uit op ons Babbelcafé om na te praten met een drankje. Grijp je kans en ga in gesprek met de sprekers die je het meest geprikkeld hebben!

Ontmoet, wissel uit en ga naar huis met heel wat nieuwe inzichten!

Datum bericht do 20 oktober '22