Mediawijsheid

What is er mis met Whatsapp?

Wie de kleine lettertjes leest komt tot de ontdekking dat Whatsapp voortaan gegevens deelt met Facebook ook al ben je niet actief op Facebook.

Algemeen4 49237632146 o

De Whatsapp-gebruikers onder ons kregen enige tijd geleden een bericht van de dienst met de melding dat de gebruiksvoorwaarden zullen aangepast worden. Dergelijke berichten krijg je wel meer en worden gemakkelijk weg geklikt. Wie wel de kleine lettertjes las kwam tot de ontdekking dat Whatsapp voortaan gegevens zou delen met Facebook. Whatsapp en Facebook maken trouwens samen met Instagram deel uit van het universum van Marc Zuckerberg. Facebook en Whatsapp beweren dat het delen van gegevens nodig is om in de toekomst een online betalingsdienst via Facebook mogelijk te maken. Facebook krijgt dus in de toekomst via Whatsapp in elk geval toegang tot je contacten, je locatie, je toestel, … Het is niet helemaal duidelijk welke gegevens allemaal gedeeld worden en waarom. Volgens privacy-experts zou het zomaar kunnen dat een foto die je binnen een gesloten Whatsapp-groep deelde ook op Facebook terecht komt. Zover is het nog niet en het lijkt er ook op dat dit voorlopig niet zal gebeuren. Het bedrijf is echter helemaal niet transparant hierover. De aankondiging zette heel wat gebruikers ertoe aan naar alternatieven op zoek te gaan. Toen Whatsapp/Facebook de onrust vaststelde hebben ze de aanpassingen aan het privacy on hold gezet.

Zijn er dan alternatieven? Ja, maar je moet wat opletten om niet van de regen in de drop te geraken. Nogal wat van die alternatieve berichten apps gaan nog slordiger om met privacy. Andere zijn dan weer een kweekvijver voor fake news of extremisme.

De app ‘Signal’ lijkt aan de voorwaarden te voldoen om alle functies van Whatsapp te vervangen zonder dat dit je privacy in het gedrang brengt. Hoe je kan overstappen van Whatsapp zonder je contacten kwijt te geraken lees je in dit artikel.

Datum bericht di 2 februari '21