November 2020 - december 2022

360° Open ruimte in de Vlaamse Ardennen

De open ruimte is niet alleen visueel heel aantrekkelijk maar vervult ook een aantal levensnoodzakelijke functies voor de mens. En toch staat deze open ruimte steeds meer onder druk. Hoog tijd om samen na te denken over hoe we de open ruimte in de Vlaamse Ardennen kunnen vrijwaren en kwalitatief inzetten. Samen zorg dragen voor het landschap. Samen op zoek naar goede oplossingen voor een leefbare toekomst in onze regio.

Beeld 360 Open Ruimte

Op woensdag 30/11/2022 nodigen we je uit op:

Open de ruimte in de Vlaamse Ardennen

Tijdens dit evenement brengen we burgers, boeren en bestuurders uit de Vlaamse Ardennen samen. We inspireren rond goede praktijkvoorbeelden en toonaangevende projecten die de open ruimte beschermen en kwalitatief invullen.

  • Hoe dragen we samen zorg voor het landschap van de toekomst?
  • Hoe zetten we maximaal in op de streekidentiteit van de Vlaamse Ardennen?
  • Hoe creëren we een aangename leefomgeving voor iedereen?Benieuwd naar wat je van dit evenement kan verwachten? Neem een kijkje naar het voorlopig opzet van deze dag.

Interesse om deel te nemen? Schrijf je nu al in!

Doel van het project


Avansa Vlaamse Ardennen-Dender gaat samen met partners na hoe we de open ruimte optimaal kunnen bewaren en zo kwalitatief mogelijk kunnen invullen. Zo maken we onze leefomgeving veerkrachtig naar de toekomst toe. We zoeken invullingen die aansluiten bij de streekidentiteit en die de waterhuishouding, de grondstoffenproductie, de nodige biodiversiteit en voldoende recreatiemogelijkheden op een duurzame manier kunnen blijven garanderen.

De open ruimte kent verschillende types gebruikers die meestal niet dezelfde prioriteiten en noden hebben. Te vaak wordt de nadruk gelegd op de tegenstellingen tussen de verschillende sectoren. Dit project zet maximaal in op meer wederzijds begrip en respect door inspirerende voorbeelden in de kijker te zetten en de open ruimte te laten zien door de ogen van een ander. We zoeken naar nieuwe samenwerkingsverbanden die de verschillen overstijgen.

Leaderproject (2020-2022)

De projectdoelstellingen zijn duidelijk. We willen mensen sensibiliseren over kwalitatieve invullingen van de open ruimte in de Vlaamse Ardennen. Dit doen we door het tonen van inspirerende praktijkvoorbeelden en door de open ruimte te laten ervaren door de ogen van een ander.

In 2021 en 2022 brengen we mensen uit verschillende sectoren met elkaar in contact en zetten maximaal in op onderlinge kennisuitwisseling en meer wederzijds begrip en respect. In deze ontmoetingen gaan we op zoek naar raakvlakken die kansen creëren voor nieuwe samenwerkingsverbanden over de sectoren heen.

De bevindingen en ervaringen die tijdens deze ontmoetingen worden opgedaan worden gedocumenteerd om in november 2022 te communiceren met deelnemers aan de activiteit ‘Open de ruimte in de Vlaamse Ardennen’. Dit is een niet te missen event voor burgers, boeren en bestuurders uit de Vlaamse Ardennen. Een fijne en boeiende activiteit waar ontmoeting, uitwisseling en inspiratie centraal staan.

Het project ‘360° Open Ruimte in de Vlaamse Ardennen’ is een initiatief van Avansa Vlaamse Ardennen – Dender en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen en de vele partnerorganisaties wordt met steun van Leader Vlaamse Ardennen ingezet op een kwalitatieve en veerkrachtige open ruimte in de Vlaamse Ardennen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van '360° Open Ruimte in de Vlaamse Ardennen'

Logo banner 360 III

Voor vragen of inlichtingen betreffende dit project kun je steeds contact opnemen met Bert Ostyn.

Bert Ostyn

Meer info

In samenwerking met