Oktober 2017 - juni 2019

Radio Babbelonië

Acht vooral anderstalige mensen volgden een opleiding radiomaker bij Ng Sauw Tjhoi (VRT) en gingen vervolgens in zes Oost-Vlaamse steden of gemeenten, samen met een zo divers mogelijke groep inwoners, radioprogramma’s maken.

Radio Babbelonie

Doel en opzet

Radio Babbelonië heeft sterke linken met Babbelonië, een ontmoetingsproject dat wekelijks, verspreid over 14 plekken in Oost-Vlaanderen, een 300-tal Nederlands- en anderstalige mensen samenbrengt om over het leven te praten. Over familie, verkeer, goede schoenen, gordijnen, huwelijksfeesten en het klimaat in België, in Georgië, in Nicaragua, in Marokko, in Rwanda of op de Filipijnen.

Het project kent meerdere doelstellingen en gelaagdheden

Zo is het voor de acht centrale deelnemers een manier om radio te leren maken, de VRT te leren kennen en mogelijk later een carrière in die richting uit te bouwen. Voor de betrokkenen in de zes gemeenten (Babbeloniërs, NT2-leerlingen, lokale sleutelfiguren) is het een kans om hun netwerk uit te breiden en aan een bredere buitenwereld uit te leggen wie ze zijn, wat hen drijft, waaraan ze hun hart verpand hebben, welke competenties ze in huis hebben en hoe ze hun verblijf in dit land ervaren. Door het verspreiden van de podcast o.a. via radioprogramma’s werd een breed publiek aangesproken. Het educatief pakket ten slotte zorgt ervoor dat ook andere lesgevers en cursisten NT2 kunnen gebruik maken van dit initiatief.

Verloop

De radiomakers in spe kregen een doorgedreven training over radiojournalistiek, techniek, omgaan met audio, …onder leiding van Tjhoi Ng Sauw. Er werd een redactieraad samengesteld die op regelmatige tijdstippen samenkwam tussen eind 2018 en juni 2019. Vervolgens trokken de deelnemers op pad om in de betrokken gemeenten reportages te gaan maken. De reportages werden door hen gemixt en afgewerkt tot een verhaal.

Rond elk van deze reportages wordt een educatief pakket gemaakt, waarmee begeleiders van NT2-cursussen en van ontmoetingsgroepen in heel Vlaanderen in de loop van de volgende jaren aan de slag kunnen. De reportages en de educatieve pakketten werden verzameld op de www.babbelonië.be waar Radio Babbelonië zijn eigen onderdeel heeft gekregen. De educatieve pakketten zijn enkel digitaal beschikbaar.

Partners

Radio Babbelonië is een samenwerkingsproject van Avansa Vlaamse Ardennen Dender en Avansa Waas en Dender in het kader van Oefenkansen Nederlands voor anderstaligen (Agentschap Integratie en Inburgering).

De reportages kan je beluisteren via www.babbelonië.be

Periode

oktober 2017 tot juni 2019

Contact

Marijke Verleyen

Meer info

In samenwerking met