Psychologische aspecten en kritische blikken
Waar
CC De Plomblom
Graanmarkt 12 (ingang via E. De Deynstraat)
9400 Ninove
Begeleiding
Tijdens deze lezing deelt Brecht Decoene zijn kennis en inzichten over ware en gefantaseerde complotten. Hij gaat hierbij dieper in op de psychologische aspecten van het complotdenken en leert ons om hier kritisch mee om te gaan.
Complottheorieën zijn geen marginaal verschijnsel. Vooral tijdens de coronapandemie waren ze alom aanwezig op sociale media. Maar wil dat zeggen dat wie een complottheorie aanhangt automatisch een mafketel is? Kunnen we makkelijk echte van ongefundeerde samenzweringen onderscheiden? Wat maakt ons kwetsbaar om in de psychologische valkuilen van het complotdenken te trappen? En waarom zouden we tijd en energie steken in het bestuderen van complottheorieën?
In deze lezing deelt Brecht Decoene zijn kennis over ware en gefantaseerde complotten en ervaringen opgedaan tijdens gesprekken met complotdenkers.
Brecht Decoene is schrijver van het boek 'Achterdocht tussen feit en fictie' waarin op bevattelijke wijze wordt ingegaan op verschillende aspecten van het fenomeen. In zijn ander boek ‘9/11. 20 jaar complotdenken’ neemt hij de complotbeweringen rond de aanslagen, oa in New York, onder de loep.