Wie op weg is is gezien

© Public Domain Dedication

Over camera's in de openbare ruimte

Start di 5 november '24
9:30 - 11:30

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Geraardsbergen
Denderstraat 31/35
9500 Geraardsbergen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Tijdens deze camerasafari in samenwerking met Beweging.net ontdek je de camera's in de publieke ruimte. Tijdens een wandeling in Geraardsbergen brengen we in kaart wie ons filmt, waarom, wie de beelden beheert, welke informatie wordt vastgelegd en hoe lang deze wordt bewaard. Dit initiatief wil het debat over cameragebruik aanwakkeren en zorgen voor meer transparantie. We zijn niet tegen camera's maar we geloven dat door kritische vragen te stellen, de regels duidelijker worden.

Wie goed rondkijkt merkt al snel dat het vandaag niet zo eenvoudig is om je te verplaatsen zonder voorbij de lens van een camera te lopen. Op zich is hier niets mis mee. De beelden kunnen handig zijn bij het achterhalen van een dader van een misdrijf of om verkeersstromen in goede banen te leiden. Het valt echter wel op hoe snel en gemakkelijk de camera deel is gaan uitmaken van het straatbeeld. Weinigen stellen zich vragen bij het hoe en waarom en er is geen sprake over een maatschappelijk debat: Wie beheert al deze toestellen? Wie bekijkt de beelden en waarvoor worden ze gebruikt? Heeft het plaatsen van een camera daadwerkelijk iets opgelost?


Door even stil te staan bij het aantal camera’s in de eigen buurt, kan men zich vragen stellen over het nut ervan en opzoek gaan naar bijkomende informatie.


Gewapend met een kaart wandel je allen of in een kleine groep een uitgestippelde route af. Tijdens deze 'wandeling' turf je de private en publieke camera’s die je opmerkt. Tel je er evenveel als ons of ontsnapten er toch nog enkele aan je aandacht? Langsheen het parcours kan je ook 9 QR-codes vinden. Scan deze en prof. Jelle Janssens van Ugent geeft je extra uitleg.

Meedoen

Inschrijven via de bibliotheek van Geraardsbergen.

Praktisch

Let op: nieuw adres bibliotheek Geraardsbergen.

* De wandelroute is tussen 1 en 2,5 km die je individueel of in een kleine groep aflegt.
* Smartphone en 'oortjes' zijn handig om de filmpjes te bekijken/beluisteren.
* Dit is een buitenactiviteit.... hou rekening met het weer.

Sessies

 • di 5 november '24
  9:30 - 11:30
  Bibliotheek Geraardsbergen - Onthaal

Locatie(s)

 • Bibliotheek Geraardsbergen Denderstraat 31/35
  9500 Geraardsbergen Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Tom Van Lierde

Meer over Tom Van Lierde

In samenwerking met