Boekvoorstelling: Niet alles ... maar veel begint bij luisteren

Een uitverkochte zaal in oktober in Ninove voor de boekvoorstelling van ‘Niet alles… maar veel begint bij luisteren’ van Dominique Willaert met foto’s van Yasmina Besseghir en Freddy Willems.

Dominique willaert blog3

Wie weet is er veel begonnen die avond in CC De Plomblom, want er werd aandachtig geluisterd! Ninovieters toonden hun antwoord op de veranderingen waar de Denderstreek mee kampt: economische teloorgang, migratie, verpaupering, vereenzaming, wantrouwen.

Zij vertelden over hun ervaringen en hun warme initiatieven zoals het Soepkaffee, de strijd die mensen in armoede leveren en waarin ze gesteund worden in vzw De Knoop (vroeger Teledienst) en over dromen die Ninoofse jongeren koesteren, getoond in een filmpje van Uit de Marge.

Dominique Willaert hield een pleidooi voor luisteren naar wie getroffen is door wat in de Denderstreek de voorbije decennia is gebeurd. Een pleidooi voor een politiek van nabijheid, voor een warme samenleving en voor herverdeling.

De voorstelling werd geopend en besloten met het beluisteren van het lied ‘Ik hou van Ninove’, gezongen door Nasr, een bekende ingeweken Ninovieter. En een jongeman van Uit de Marge rondde de voorstelling af met het uitzingen van zijn hoop.

Zo werd de avond het resultaat van een brede samenwerking tussen Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en verschillende partners. Hij werd gedragen door lokale mensen, diensten en verenigingen die de titel van het boek hoog in hun vaandel dragen: luisteren naar stemmen die te weinig gehoord worden.

Dit initiatief past helemaal in wat Avansa beoogt: erkenning van alle inwoners als volwaardige en evenwaardige burgers en de versterking van hun onderlinge verbondenheid. Ook via sociaal-cultureel werk (SCW) zal hieraan verder gewerkt worden.

Later volgt nog een reizende fototentoonstelling over de Denderstreek van de fotografen die ook aan het boek meewerkten. Verder vond bij de aanwezigen op de boekvoorstelling een oproep voor een Dendertop een ruime weerklank.

Op de website Denderend Vlaanderen vind je alvast impressies en verdere informatie.

Ook via de kanalen van Avansa lees je er zeker nog over!

Datum bericht wo 22 november '23