De liefde voor literatuur teruggevonden

Interview met Isabelle, deelneemster SamenLezen

Samen Lezen interview isabelle
INSTAGRAM 1

Isabelle, jij komt al heel lang naar SamenLezen in Zottegem. Wat vind je daar?

Ik neem heel graag deel aan SamenLezen, omdat ik zo kan praten met mensen die een beetje op dezelfde golflengte zitten. Zelf lees ik graag en de andere mensen in de groep lezen ook graag, het is fijn om met hen over een verhaal te praten. Voor mij is het ook belangrijk dat ik over mijn gevoelens en zo kan praten.

Heeft literatuur altijd een rol gespeeld in jouw leven?

Ja, ik heb Latijn-Grieks gedaan op school en daarna Germaanse gestudeerd. Dus literatuur was toen zeker belangrijk. Ik heb altijd veel gelezen. Maar nadien is er in je leven een periode geweest dat je minder of niet las?

Ik ben ziek geworden en ben opgenomen in een psychiatrische kliniek. Toen kon ik niet lezen, dat ging niet. Ik kon mij niet concentreren. Na een tijdje ben ik via Beschut Wonen* terechtgekomen bij SamenLezen.

En wat is er toen gebeurd?

Daar heb ik kortverhalen en poëzie herontdekt. Alleen zou ik daar niet toe gekomen zijn. En zo ben ik dan stilaan terug meer beginnen lezen, te beginnen met lichte lectuur, maar later toch kwalitatief betere boeken. Hoewel het niet altijd even zwaar moet zijn, ik lees graag thrillers en
historische romans. Korte verhalen en gedichten ook, maar liever in groep dan alleen. De gesprekken daarover vind ik heel verrijkend, de betekenissen die anderen erin zien, de herinneringen die iets oproept.

Interessant! Ja, SamenLezen heeft voor mij veel betekend: ik heb er de liefde voor de literatuur in teruggevonden. Ondertussen woon ik weer helemaal zelfstandig en doe ik vrijwilligerswerk in
de bibliotheek. En ik blijf SamenLezen.

Fijn om te horen! Nog veel SamenLeesplezier!

*Beschut Wonen helpt expsychiatrische patiënten opnieuw zelfstandig wonen en organiseert ook dagactiviteiten. SamenLezen in Zottegem verloopt in een samenwerking tussen Avansa Vlaamse Ardennen-Dender, de bibliotheek, het LDC Egmont, het HuisvandeMens en Beschut Wonen.

INSTAGRAM
Datum bericht di 21 februari '23