Interview met Wouter De Meester van Digisaurus.
Er werd een grootschalig onderzoek gevoerd door de UGent naar schermgebruik en of we daar nu gelukkig of ongelukkig van worden.
Hoe denk jij erover?
De waarheid zit voor mij persoonlijk ergens tussenin. Schermen op zich maken mij niet ongelukkig… Integendeel, ze bieden mij zeer veel kansen en helpen me in heel veel gevallen enorm vooruit. Je kan dus wel zeggen dat ze me in zulke gevallen misschien wel gelukkig maken. Maar er zijn ook wel wat dingen aan die schermen waarvan ik minder blij word.
Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens dat het scherm me langer weet vast te houden dan ik zelf zou willen en ik kom online wel eens dingen tegen waar ik een minder fijn buikgevoel aan overhoud.
Maar alles draait altijd om balans. Schermen vormen een grote meerwaarde in mijn leven, maar naast mijn schermactiviteiten zijn er ook heel wat schermloze activiteiten en zolang ik beiden met elkaar in evenwicht weet te houden is de eindbalans positief.
Moeten we ongerust zijn over de jeugd en de mate waarin ze voor een scherm zitten?
De verleidingen van schermpjes zijn absoluut heel groot. Maar we moeten ons in geen geval zorgen maken over ‘de jeugd’. Onder voorbehoud natuurlijk dat wij als ouder ook onze verantwoordelijkheid opnemen tegenover onze kinderen. Het gedrag dat jongeren nu stellen kent heel veel parallellen met het gedrag dat wij stelden toen we jong waren, alleen is er in pakweg 20-30 jaar wel heel veel veranderd.
In onze samenleving is die digitalisering enorm aanwezig en de verleidingen die dat met zich meebrengt ook. Daarom is het van groot belang dat wij onze kinderen leren om op een verantwoorde manier met die schermpjes en prikkels om te gaan.
De belangrijkste vraag die we moeten stellen is: 'Hoe ga jij als ouder je kind begeleiden zodat er ook in jouw gezin een goede digitale balans is?'.
Hoe ga jij als ouder je kind begeleiden zodat er ook in jouw gezin een goeie digitale balans is?
Waarom sta je positief tegenover de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers?
Dat moet ik toch even nuanceren. Mijn buikgevoel over games, sociale netwerken, enzoverder is ook niet louter positief hoor! Maar ik begrijp perfect wat de aantrekkingskracht
is van games, sociale netwerken enzoverder bij jongeren. Daarnaast begrijp ik ook heel goed wat veel ouders en volwassenen daar zo schrikwekkend aan vinden want bij Digisaurus zijn wij allemaal in de eerste plaats zelf ouders. We vertellen tijdens onze voorstellingen vanuit onze eigenervaringen maar we vinden hetbelangrijk om onze bevindingenook wetenschappelijk teonderbouwen.
Ouders hoeven ook niet louter positiefte staan tegenover alles wat er zichonline afspeelt. Dat buikgevoel is eren dat mag je niet ontkennen. Hetis wel van belang dat dit buikgevoelniet de dominante factor wordt in decommunicatie met je kinderen. Wantdat kan wel eens de voedingsbodemworden voor ruzies in je gezin.
Kan je ons inspireren en 5 tips rond schermgebruik geven waar we onmiddellijk mee aan de slag kunnen bij het opvoeden van kinderen?
Avansa brengt leefwerelden samen en wil een intergenerationele dialoog versterken, ook binnen het thema mediawijsheid. We werken met bibliotheken en het huis van het Kind samen om opvoeders te informeren over de mogelijkheden en de bedreigingen van media.
Hoe vermijd je dat schermpjes een twistpunt worden en hoe kan je wél constructief in dialoog gaan met je kinderen over deze thema’s, … dat leggen we je met plezier uit in onze lezing.
Welke doelstelling streeft Digisaurus na?
Digisaurus inspireert en versterkt ouders, leerkrachten, opvoeders en iedereen die zich een ‘dinosaurus’ voelt in de digitale leefwereld van kinderen en jongeren. Wouter De Meester kwam eind januari rond dit thema ouders en opvoeders versterken in Geraardsbergen. We organiseren een 2e sessie in Denderleeuw op 22 mei 2023. Voor meer info of het organiseren van deze lezingen in andere gemeenten kun je bij Avansa terecht.