Digitale Oefenkansen in Ninove

Dit najaar startte de eerste reeks van 3 workshops over digitale oefenkansen in Ninove. De eerste workshop vond plaats in september en probeerde de deelnemers vooral te oriënteren op het thema digitale ongelijkheid. Dit leverde heel wat inzichten op.

IMG 20221011 103728 002

De ‘deelnemers’, dat zijn vrijwilligers en professionele medewerkers die er zelf mee aan de slag zullen gaan in hun organisatie of vereniging. Ze zullen deze winter digitale oefenkansen creëren tijdens de reguliere activiteiten van hun dienst of vereniging.

De tweede sessie vond plaats begin oktober in Ninove en was zeer praktijkgericht. De vrijwilligers en medewerkers gingen er aan de slag met digitale profielen, brainstorm, stappenplan, …

Het resultaat is later zichtbaar als een ingreep in de eigen werking om de doelgroep in contact te brengen met de digitale wereld en hen vooral te motiveren ermee aan de slag te gaan.

ODOK 2

Een paar voorbeelden van digitale oefenkansen?

Eén organisatie gaat aan de slag met de app “Too good to go”, een app die voedselverspilling tracht tegen te gaan door overschotten aan een heel lage prijs nog te verkopen.

Een andere organisatie wil de wekelijkse bijeenkomsten digitaler maken door een kwiselement toe te voegen aan de bespreking. Dat gaan ze doen via de app “Kahoot”.

Een laatste voorbeeld gaat over een vereniging die de verslagen voortaan in de cloud zal gaan zetten zodat alle leden erbij kunnen zonder over en weer te mailen.

De komende maanden gaan ze dit in de praktijk brengen met coaching vanuit Avansa. In januari volgt dan een laatste bijeenkomst om te evalueren, bij te sturen waar nodig en te bestendigen.

Illustratie ODOK

Heb je ook zin om binnen jouw gemeente, werking of vereniging aan de slag te gaan met digitale oefenkansen?

Stuur een bericht naar stefaan.vanderbiest@avansa-vlad.be

Datum bericht do 13 oktober '22