Een terugblik op Erfgoeddag

Op zondag 21 april 2024 ging Erfgoeddag door, met als thema 'Thuis'. Ook wij organiseerden verschillende activiteiten zoals gegidste wandelingen in Geraardsbergen, een tentoonstelling en Babbelonië-sessies in Aalst, Denderleeuw en Lede.

ERFGOEDDAG 2024 afbeeldingen SF Facebookomslag 3

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Ogenschijnlijk een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want uit wat bestaat dat, dat thuisgevoel? We zochten op 21 april tijdens Erfgoeddag uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu.

ERFGOEDDAG 2024 afbeeldingen SF Facebookomslag 1

Aalst: thuiskomen

Sommige mensen ruilen hun thuisland voor een nieuwe start elders. Om je thuis te kunnen voelen in een nieuw land zijn objecten uit het thuisland van onmiskenbare waarde. In de tentoonstelling ‘Thuiskomen’ maakte je kennis met de verhalen die de objecten herbergen.

Er viel heel wat te beleven. Na een warm onthaal met traditioneel brood en zout door de Oekraïnse dames kon je heel wat ontdekken in de tentoonstelling. Bij elk object werd met plezier en trots het verhaal erachter gebracht. Foto's van Olaf Man Singh Pradhan.

Denderleeuw: je thuisland

Inwoners uit Denderleeuw die ook afkomstig zijn uit verschillende landen, stelden bijzondere voorwerpen tentoon die voor hen van hun huis een thuis maken. Voorwerpen met een waardevolle persoonlijke betekenis kwamen tot leven. Via korte babbels met een hapje en drankje kon je een nieuwe wereld ontdekken in de Palaver te Denderleeuw. De sfeer was super!

Lede: verhalen van thuis, van hier en elders

In de bibliotheek van Lede kon je een Babbelonië-sessie volgen. Liederen, gedichten, literatuur maken deel uit van het erfgoed. En ademt de cultuur uit van een land, een volk. De verhalen, gedichten werden voorgelezen in de eigen taal en in het Nederlands. Je kon er dus je laten onderdompelen in de literatuur en muziek uit de wereld van nieuwkomers die in Lede een thuis vonden. Met een lekker hapje en drankje gingen we in dialoog met elkaar en ontdekten we samen nieuwe schrijvers en ontroerende poezie en literatuur van over de ganse wereld. .

Datum bericht vr 3 mei '24