Interview met Charlotte Geeraert van Netwerk Aalst

Charlotte is coördinator publiek bij Netwerk Aalst, en was onze gastvrouw tijdens de State of the Region in mei dit jaar. We vroegen haar hoe het nu gaat met Netwerk Aalst.

Interviews magazine sept 22

Hoe gaat het nu met Netwerk Aalst?

We zijn in september gestart met een grondige verbouwing. We zetten hiermee in op toegankelijkheid en duurzaamheid zodat onze buren na de verbouwing nog meer de weg naar ons kunnen vinden. We nemen hen ook mee in het verbouwingsproces zodat iedereen zich na de verbouwing thuis kan voelen.

  • C Iwein De Keyzer 2022
  • C Iwein De Keyzer 2022

Lees hieronder het interview met Charlotte dat verscheen in onze najaarsbrochure.

FOTO 1 CHARLOTTE

Charlotte, we waren met de State of the Region te gast bij Netwerk Aalst. Bedankt! Waaraan hadden we jullie gastvrijheid te danken?

Netwerk Aalst is een ontmoetingsplek waar we werken rond kunst, film en maatschappelijke relevantie. De State of the Region paste perfect in dat plaatje! Wat betekenen die leuke foto’s aan jullie gevel?

Die foto’s maakten deel uit van het internationaal fotoproject inside/out dat ook in verschillende grote steden zoals New York of Parijs heeft gelopen. De mensen op de foto’s zijn buurtbewoners.

We willen ons openstellen voor de stad en de omgeving en brachten zo onze buurt in beeld. Naast de buurtbewoners kunnen we ook rekenen op onze bezoekers en ‘fans’ uit de omliggende straten. Ze vertellen ons wat er leeft, brengen nieuwe ideeën aan en helpen ons om die te realiseren.

Hoe helpen Netwerk Aalst en de buren elkaar?

Door corona en lockdowns werd deze stadswijk zonder tuinen zwaar getroffen. Mensen hadden de behoefte om buiten te kunnen en toch nog contacten te hebben. Vanuit Netwerk vroegen we aan twee kunstenaars, Nicolas Keppens en Mathias Phlips om één van onze ruimtes vorm te geven.

De tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping werd omgebouwd tot ‘Belle Epoque’ – een binnenruimte met de look & feel van een tuin – waar het mogelijk was te verpozen, alleen of … met afstand.

Ook het pleintje tegenover onze deur werd opgekuist en kreeg een makeover. Er kwam een tijdelijke tribune voor openluchtfilms en workshops om de behoefte aan verbinding voor onze buurtbewoners in te lossen. Na een tijdje mocht alles weer als voorheen doorgaan en mocht de tribune nog even blijven staan.

Momenteel loopt er een artistiek project dat onderzoekt wat mensen precies nodig hebben om zich welkom te voelen. Buurtbewoners gaan op stap en bevragen mekaar hierover.

Wij van Avansa voelden ons bij Netwerk Aalst in ieder geval zeer welkom, Charlotte en we kijken uit naar verdere samenwerking!

Meer info? netwerkaalst.be

Datum bericht do 8 december '22