Mediawijsheid

Is online leren een blijver?

Veel mensen kwamen tijdens de lockdowns tot de ontdekking dat online een schat aan workshops, cursussen, tutorials, … te vinden is.

Digitaal caf geraardsbergen 50040829342 o

Zonder de kwalijke gevolgen van de corona-pandemie te willen minimaliseren moeten we toch ook toegeven dat er ook een paar positieve zaken zijn. De wandelsport is bijvoorbeeld een winnaar, net zoals videobellen en online leren. Veel mensen kwamen tot de ontdekking dat online een schat aan workshops, cursussen, tutorials, … te vinden is. Ook Avansa zette in op leren vanaf het scherm. Het project Babbelonië bijvoorbeeld werd na enkele weken radiostilte gewoon online herstart.

Wie online wil leren begint zijn zoektocht vaak op YouTube. Je vindt er zowat alles over om het even welk onderwerp in om het even welke kwaliteit. Want dat moet ook gezegd, kwaliteitscontrole op een platform als YouTube is onbestaande. Als het gaat over online leren tekenen, tuinieren of Spaans leren spreken valt het allemaal nogal mee. Bij sommige andere onderwerpen moet je wel wat meer opletten en kritisch zijn.

Naast YouTube zijn er ook leerplatformen waar je – al dan niet betalend – cursussen en workshops kan volgen. De mate van interactie is wisselend. Soms is het éénrichtingsverkeer van de lesgever naar de leerling. Soms kan je vragen stellen of opdrachten insturen. Bij live-activiteiten kan je rechtstreeks in interactie treden met de lesgever en medeleerlingen.

In de toekomst is online leren wellicht een blijver. Het wordt dan een extra optie naast het traditioneel leren in groep. De combinatie van online leren met fysieke bijeenkomsten is een nog interessanter formule. Je moet je minder verplaatsen en de online sessies kunnen korter en bondiger terwijl de fysieke bijeenkomsten zorgen voor het groepsgevoel.

We deden navraag over de ervaringen met online leren bij enkele Avansa medewerkers:

Bert Ostyn is projectmedewerker bij Avansa:
“In functie van het werk volg ik regelmatig online cursussen. Vooral korte tutorials op YouTube vind ik interessant. Zo leerde ik werken met een online virtueel bord waar je met meerdere deelnemers tegelijk notities kan op aanbrengen. In mijn vrije tijd komt het er niet zo vaak van om nog cursus te volgen, ik zit tenslotte al een ganse dag achter het scherm. Online leren is zeker de moeite waard, maar voorlopig zolang de lockdown duurt ga ik ’s avonds liever eens wandelen.”

Deborah Bousson is administratief medewerkster bij Avansa:
“De laatste keer dat ik online iets leerde ging het over videobellen. Ik zou wel wat meer online willen leren over bijvoorbeeld opvoeden of wellness. Op het internet vind je daar wel informatie over en ook bij Kind en Gezin en het Huis van het Kind kan je wellicht online cursussen vinden of informatie erover. Het leuke van online leren voor mij is dat je je niet moet verplaatsen en je het van thuis kan doen. Een groot voordeel voor werkende ouders. Al vind ik het wel jammer dat je geen echt contact hebt met je medecuristen.”

Yves van Reusel is stafmedewerker bij Avansa:
“Om comfortabel online te leren heb je wel wat nodig zoals een voldoende snelle internetverbinding, een goed scherm, … Onlangs leerde ik toch weer wat bij van collega’s tijdens een overleg. Eigenlijk leer je altijd, ook online. In mijn eigen tijd ga ik op het internet graag op zoek naar korte natuurdocumentaires over speciale plaatsen en fenomenen. Er is een enorm ruim aanbod en meestal vind je veel verschillende websites met filmpjes, artikelen, foto’s, .... Alleen als je iets heel specifiek zoekt is het soms moeilijk en verlies je wel eens tijd met zoeken.”

Bert Ostyn

Meer info

Deborah Bousson

Administratief medewerker Meer info
Datum bericht di 2 februari '21