Evenement

Kunst & Zwalm

Kunst, impact, participatie

Kunst & Zwalm is de tweejaarlijkse tentoonstelling waarbij kunstenaars werk presenteren dat gemaakt werd voor een plek in het mooie landschap van de Zwalmstreek. Dit jaar vindt de tentoonstelling plaats op 28 en 29 augustus, 4-5 september en 11-12 september, telkens van 11 tot 18u. Startpunt is de kerk van Sint-Denijs-Boekel.


Participatieve kunst…

In de editie 2021 van Kunst & Zwalm gaan verschillende kunstenaars aan het werk samen met mensen uit de streek: inwoners, amateur-kunstenaars, bewoners van een woonzorgcentrum, vrijwilligers, lokale producenten...

Deze participatieve kunstwerken verdienen onze speciale aandacht: hoe gaan kunstenaars te werk om mensen te betrekken? Tot welke resultaten leidt dit? Welk effect heeft dat op de mensen die meedoen?

…in actie

We volgen alvast enkele kunstenaars in hun voorbereiding op deze editie. Doorheen de zomer vind je blogberichten over hun ervaringen.

Karel Thienpont
Wzc Huize Roborst wint de lotto.

Woonzorgcentrum Huize Roborst is de thuis van een 100-tal ouderen. Karel Thienpont vatte het plan op om met enkele bewoners te gaan praten over hun toekomstdromen. ‘Wat als je de lotto wint?’ blijkt eens te meer een prikkelende vraag.

Karel: Voor mij is kunst de meest genereuze manier om met het leven en met de maatschappij om te gaan. Het moet allemaal niet te serieus zijn, niet allemaal te streng. Ik zie dat bezig zijn over het winnen van veel geld ook als een knipoog naar de vraag of je met kunst de wereld kunt redden… of toch veranderen. We hebben trouwens al veel gelachen terwijl we aan het praten waren, tijdens het schilderen in de wekelijkse ateliers. De mensen hadden al de gewoonte om naar die beeldende ateliers te komen en je voelt dat. De begeleidster, Sofie, was meteen enthousiast toen ik haar voorstelde om het thema van de lotto te introduceren.

Sofie: Voor mij is Karel een cadeau! Ik werk hier als beeldend en verhalend therapeut. In het atelier komt een vast clubje uit dit gebouw zich creatief uitleven. Zo maakten we samen al een grote mobiel geïnspireerd op het werk van Judith Scott. Door corona zijn we wat beperkt in de contacten en in de rekrutering van mensen, maar dat gaat beteren. Leuk dat Karel ons helpt om uit te breken uit dit atelier, uit het woonzorgcentrum.

Karel: Ik heb voor iedereen een lottoformulier uitvergroot. Daar schilderen de mensen de cijfers van hun keuze op. Wat ze vertellen over hun plannen met de winst, verwerk ik in schilderijen.

We gaan ook echt op de lotto spelen. Tijdens Kunst & Zwalm volgen we samen de trekking.
Daarnet hebben we ook een formulier met een smeekgebed gericht aan O.L.V. bevestigd aan de Mariagrot hier in de tuin.

Georgette wil zich graag nieuwe oren en nieuwe ogen aanschaffen met het gewonnen geld. ‘Ik heb niks meer nodig’ zeggen de meesten. Maar Maggy, die vroeger ‘danseuse’ was in de opera, zou daar wel een vip-loge willen. Willy zou zijn familie trakteren bij de Chinees.

Sofie: Als kunstenaar heb ik hier al reuzeveel geleerd over dementie en veroudering; ik probeer mensen mentaal te prikkelen, hun fantasie aan te spreken en hen toch een grote vrijheid te geven. De routine doorbreken en hen uit de ‘gewone’ context van hun kamer en gewoontehandelingen te halen alleen al, heeft vaak een goed effect. Voor verschillende mensen is het een genot om naar hier te komen. Ze werken gefocust en zijn blij met het resultaat. En dat mag gezien worden.

Wij duimen voor een grote winst!

Bezoek aan Kunst & Zwalm
Wil je deze werken leren kennen? Ben je benieuwd naar wat zoiets teweegbrengt bij de kunstenaar, de betrokkenen, de omgeving?

Breng je fiets mee voor een gegidst bezoek langs een selectie van de resultaten op 11 september 2021 van 11 tot 17u. Ga mee in /gesprek met kunstenaars en 'medewerkers' en ontdek de werken in het prachtige landschap van de Zwalmstreek. Meer info en inschrijvingen op www.avansa-vlad.be\activiteiten

Datum bericht di 29 juni '21