MailArt: creatieve dialoog tussen burgers en gedetineerden

Via postkaarten wisselen we onze kijk over verschillende thema’s op een creatieve manier uit. Dit kan door het maken van tekeningen, gedichten, … op een postkaart. Volg op 15 oktober van 19u15 tot 20u een online bijeenkomst.

2404 online

Jouw kunstwerkjes worden bezorgd aan een gedetineerde, die op zijn beurt ook postkaarten aan jou stuurt. Deze vorm van dialoog is gebaseerd op de kunststroming MailArt.

Creatieve dialoog tussen burgers en gedetineerden

Alle deelnemers, zowel burgers als gedetineerden, gaan individueel, vanuit hun huiskamer of van op de eigen cel aan de slag om MailArt te maken. Er ontstaat een dialoog, zonder elkaar te ontmoeten.

Hoe verloopt het traject?

Op 15 oktober van 19u15 tot 20u is er een online bijeenkomst voor vrije burgers.

Daar wordt de praktische kant toegelicht en de thema’s waar we MailArt rond zullen maken, worden dan deels bepaald. De gedetineerden houden binnen de muren ook eenzelfde bespreking.

Praktische info

  • Je engageert je om minimaal rond 3 thema’s mee te werken
  • De postzegels en enveloppes worden door ons voorzien
  • We ronden dit traject na 3 maanden af

Later vindt er ontmoeting plaats tussen de vrije burgers en gedetineerden, om de werken voor te stellen aan elkaar.

Oorsprong

MailArt, ook wel post-kunst genaamd, is in 1943 ontstaan. In 1943 schoof Ray Johnson, een Amerikaans beeldend kunstenaar, een ansichtkaart door een brievenbus. Dit was niet zomaar een kaart, maar het begin van een kunstbeweging. Kleine werken van verschillende materialen die door een brievenbus passen, en als kunst worden gezien op het moment dat ze verzonden zijn.

Datum bericht wo 24 april '24