Artificiële Intelligentie (AI) heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt en heeft nu al een belangrijke rol in ons dagelijks leven, al hebben we dat vaak niet door. Van slimme assistenten en zelfrijdende auto's tot medische diagnose en kunstmatig gegenereerde foto’s, AI-toepassingen zijn overal om ons heen.
Er zijn zowel positieve als negatieve aspecten verbonden aan nieuwe technologieën.
AI is bijvoorbeeld in staat om complexe problemen in verschillende sectoren, waaronder geneeskunde, transport, milieu en energie (mee) op te lossen.
Grondleggers van de AI-technologie
Geoffrey Hinton is een van de grondleggers van de AI-technologie. Voor zijn werk ontving hij in 2018 de prestigieuze Turing-prijs, zeg maar de Nobelprijs voor computerwetenschappen. Diezelfde Hinton stopt nu met zijn werk voor Google. Hij is 75 en noemt het "tijd om met pensioen te gaan". Tegelijk waarschuwt hij voor de toekomst van AI.
Moeten we ons nu zorgen maken?
Een van de grootste bekommernissen op kortere termijn het verlies van banen door de automatisering van processen. AI kan op termijn bepaalde taken beter en sneller uitvoeren dan mensen, waardoor er minder menselijke arbeid nodig is.
Een ander potentieel gevolg van AI is de toename van digitale ongelijkheid. AI kan leiden tot een nog grotere kloof tussen degenen die digitaal mee zijn en zij die minder of niet mee zijn. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat AI niet alleen beschikbaar is voor degenen die het zich kunnen veroorloven, maar dat het toegankelijk is voor iedereen.
De groei van AI heeft ook belangrijke ethische kanten.
Artificiële intelligentie op zich vormt niet per se een bedreiging voor de democratie maar het kan wel bijdragen tot de verspreiding van fake news, complottheorieën, ondermijnen van verkiezingen, verwarring stichten, desinformatie teweegbrengen, enz.
AI kan namelijk worden gebruikt om grote hoeveelheden data te analyseren en te begrijpen, waardoor het gemakkelijker wordt om gerichte en gepersonaliseerde propaganda te creëren. Dit kan leiden tot een polarisatie van het debat en het verspreiden van valse informatie. Wat op zijn beurt kan leiden tot een erosie van het vertrouwen in de democratie en de instellingen.
AI kan ingezet worden om persoonlijke gegevens te verzamelen en te analyseren, waardoor individuen kwetsbaar worden voor manipulatie en misbruik van hun persoonlijke informatie.
Ten slotte kan AI ook bijdragen aan de consolidatie van de macht in handen van een kleine groep van elites en dictators. Het is een krachtig middel om dissidenten en oppositie te muilkorven of in diskrediet te brengen.
Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de uitdagingen en risico's die AI met zich meebrengt voor de democratie en dat we nadenken hoe we deze uitdagingen kunnen aanpakken en minimaliseren. Als sociaal-culturele organisatie is Avansa uiteraard zeer geïnteresseerd in deze ontwikkelingen en de impact ervan op onze samenleving. Gaat AI zorgen voor meer ongelijkheid? Gaan we nog meer fake news en complottheorieën zien opduiken? Gaan verkiezingen gemanipuleerd worden?
Zoals je kan vermoeden is het laatste woord hierover nog niet gezegd.
* Deze tekst werd geschreven met hulp van Chat GPT, een chatrobot.
Ook het gedicht op de afbeelding hieronder (ook te zien op de affiche aan het raam van ons kantoor, Sint-Annastraat 8 in Zottegem) is gegenereerd door Chat GPT. Er staan woorden in die geen correct Nederlands zijn. Wees er je dus van bewust dat niet alles wat je via Chat GPT genereert ook effectief correct is.