Tussentijdse resultaten online bevraging stemgedrag

Dit voorjaar lanceerde Avansa Vlaamse Ardennen-Dender een online bevraging. Er is immers een belangrijke nieuwigheid bij de lokale verkiezingen in oktober. De opkomstplicht is afgeschaft. Je mag, maar je móet niet langer stemmen.

Verkiezingen externe bevraging

Verkiezingen 13 oktober ’24. Geen opkomstplicht meer. Hoeveel mensen in jouw gemeente zullen tóch stemmen?

Even schetsen

Met deze bevraging wilde Avansa polsen naar de intenties van de mensen in onze regio: ben jij en de andere mensen in deze regio van plan om wel/niet te stemmen bij de lokale verkiezingen in oktober. Of, twijfel je nog? En waarom dan?

Tussentijdse resultaten

Onze vragenlijst is kort en bondig, vraagt gemiddeld iets meer dan 1 minuut om in te vullen. In de eerste vraag luisteren we naar de intentie van de deelnemers aan de bevraging. Indien de deelnemer nog in twijfel is of die wel/niet zou stemmen, vragen we in de tweede vraag om aan te geven wat ervoor zorgt dat de deelnemer twijfelt. Vervolgens kan men contactgegevens achterlaten opdat wij de deelnemer op de hoogte kunnen houden van de resultaten. Dit voorjaar ontvingen we 141 reacties. Graag willen we deze tussentijdse resultaten met je delen.

Vraag 1

Verkiezingen bevraging stand van zaken 1

De meerderheid van de respondenten geeft aan dat die nog steeds zal stemmen, ondanks de afschaffing van de opkomstplicht (80,14% van de respondenten). Er zijn ongeveer evenveel respondenten die aangeven dat ze niet zullen stemmen (10,64%) als respondenten die twijfelen of ze wel/niet zullen stemmen (9,22%).

Vraag 2

Verkiezingen bevraging 2

De meerderheid van de respondenten duiden aan dat ze niet zullen stemmen of nog in twijfel zijn om een ándere reden dan de opties die erboven voorgesteld worden (57,5%). Van deze opties wordt de éérste ‘ik vertrouw politici niet’ het meeste aangeduid (22,50%), daarna volgt ‘politiek interesseert me niet’ (15,00%), ‘Ik weet niet wat ik moet doen om te kúnnen gaan stemmen’ wordt door 5% van de respondenten aangeduid. Een unicum geeft aan in principe niet te stemmen (2,5%).

Welke zijn dan de reacties van de respondenten die de laatste antwoordcategorie aanduidden en om andere redenen dan deze hierboven niet zullen stemmen of in nog twijfelen of ze wel/niet zullen stemmen?

De redenen variëren: een eerste groep respondenten vertrouwen (een deel van) de politici niet, of de partij op wie ze willen stemmen, komt niet op in hun gemeente, ze vinden hun keuze en ideeën niet terug in een lijst of partij, zijn niet voldoende op de hoogte van de politiek in hun gemeente. Of ze willen met hun stem een signaal geven dat er dringend wat moet veranderen.

Een andere groep respondenten is niet-Belg en wist niet dat zij, mits registratie, óók kunnen stemmen bij de lokale verkiezingen. Een derde groep mensen zal niet stemmen, of is in twijfel, omwille van gezondheidsproblemen en/of ouderdom: ze zijn afhankelijk van zoon of dochter om hen naar het kiesbureau te brengen, voelen zich te oud en zien op tegen het wachten.

Oproep: vul de bevraging alsnog in

Dit najaar doen we nog eens een ferme oproep om de online bevraging zo massaal mogelijk in te vullen. Om nog een beter zicht te krijgen op de intenties van de mensen in onze regio.

Maar daarmee is de kous echter niet af.

Twijfel jij nog of je wel of niet stemt?

Neem deel aan de verkiezingscafés

Datum bericht wo 4 september '24