Maak je tuin veerkrachtig

Inzetten op een veerkrachtige tuin, hoe doe je dat?

IMG 0130

We staan met zijn allen voor grote klimaatuitdagingen en tegelijk kampen we met een steeds toenemende verharding in onze regio. Hoog tijd om de ons resterende open ruimte maximaal te beschermen en deze kwalitatief in te zetten. Wat bedoelen we dan met kwalitatief? Wel, een invulling op maat van de samenleving en klaar voor de toekomst. Deze invulling houdt dus rekening met een veelheid aan te vervullen functies zoals waterhuishouding, grondstoffenproductie, biodiversiteit en recreatie.

En ook jij als burger kan in eigen tuin het verschil maken.

Wist je dat alle tuintjes in Vlaanderen goed zijn voor zowat 10 procent van het totale grondgebruik? Reden genoeg dus om de kracht van al deze tuintjes in te zetten om samen het verschil te maken. En hoe? Door in te zetten op meer veerkrachtige, klimaatgezonde tuinen. Tegels uitbreken, regenwateropvang of zelfs een wadi, meerjarige groenten langs de gevel, een bloemenrijk grasveld of wild tuinhoekje? Het zijn maar enkele voorbeelden.

In 2022 organiseerden we hierrond een tuinreeks om een 25-tal inwoners te begeleiden bij het opmaken van een tuinplan richting een alternatieve, veerkrachtige invulling.

Benieuwd naar wat de deelnemers hiervan vonden? Bekijk dan zeker dit filmpje waarbij ze ook hun tips voor jou delen:

Datum bericht ma 28 november '22