Vrijwilligers in de kijker

Week van de Vrijwilliger 2022

Vrijwilligerswerk, het is een passie. Je moet het vol overgave doen, of je begint er beter niet aan. Binnen onze projecten Samenlezen, Babbelonië en de buddywerking voor vluchtelingen kunnen wij rekenen op enkele gemotiveerde vrijwilligers. Ook ons Bestuur bestaat uit vrijwillige bestuursleden. Tijdens de Week van de vrijwilliger 2022 willen we hen allemaal bedanken en laten we enkele van onze vrijwilligers aan het woord.

David Vernaeve, buddywerking Aalst
Ik begeleid en ondersteun een gezin vluchtelingen met hun vele vragen. Als de vraag niet te ingewikkeld is probeer ik die zelf op te lossen, als het kan verwijs ik hen door, maar ik probeer de drempel te verlagen door mee te gaan naar de geschikte dienst om hun verder te helpen.

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?
In zekere zin word je voor dit gezin een vertrouwenspersoon, een vriend, een luisterend oor en toeverlaat. Ik heb altijd al interesse gehad in andere culturen. Mensen helpen geeft me voldoening want ik voel hun waardering en geniet van hun gastvrijheid.

Wat haal je er voor jezelf uit?
Ik leerde mezelf beter kennen door uit mijn comfortzone te komen en leerde daarbij toch ook grenzen te stellen. Het is ook verrijkend om mijn eigen netwerk uit te breiden en samen te werken met professionele hulpverleners.

Zou je het aanraden aan anderen?
Ik raad vrijwilligerswerk zeker aan.

Nadine Verbeke, SamenLezen Ronse
Hallo, ik ben Nadine Verbeke en ik ben vrijwilliger voor 'Samenlezen' in Ronse. Ik kijk ernaar uit om in Ronse weer met een nieuwe reeks SamenLezen te starten! Er zijn dergelijke groepen in Zottegem, Ronse, Haaltert, Oudenaarde (gevangenis) en online.

Hoe ben je daar ooit mee begonnen?
Verhalen en talen hebben mij altijd geboeid. Meedoen met zo’n samenleesgroep als deelnemer viel mij heel erg mee. Zozeer zelfs dat ik het helemaal zag zitten om de opleiding te volgen tot begeleider.

Wat is je motivatie om dat te blijven doen?
Als begeleider lees ik graag voor. Het meest interessante vind ik dat iedereen in de verhalen een eigen verhaal ziet, dat de verhalen zoveel lagen hebben dat mensen er iets persoonlijks in zien.

Wat doet je het meest plezier tijdens je werk?
Als mensen genoeg vertrouwen krijgen om iets persoonlijks te vertellen. Want daaruit blijkt dat ze op hun gemak zijn.


Annie Lens, Samenlezen gevangenis en Caroline Van Holme
Annie Lens begeleidt als vrijwilliger sinds enkele jaren samen met Caroline Van Holme SamenLezen in de gevangenis van Oudenaarde. Hier wisselen gedetineerden en burgers gedachten en gevoelens uit bij verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur.

Hoe ben je bij SamenLezen terecht gekomen, Annie?
Ik was erbij toen op de Dag van de Cultuureducatie van Canon Cultuurcel in 2012 The Reader werd voorgesteld. Dat is de organisatie die in Engeland met SamenLezen gestart is. Toen heb ik ook met Jane Davis gepraat, bezielster van The Reader en een ongelooflijk toffe madam. Ik had een enorm waaaaw-gevoel. In 2014 kon ik eindelijk de opleiding tot leesbegeleider volgen. Sinds vorig jaar lees ik ook in Avelgem in het woonzorgcentrum, bij mensen met lichte dementie.

Wat motiveert je daarbij?
Ik vind de methodiek bijzonder interessant. De return is geweldig, het is zo boeiend te zien wat bepaalde teksten teweegbrengen aan uiteenlopende ideeën. Wanneer het kwetsbare, het persoonlijke in een veilige sfeer naar boven komt is dat vaak indrukwekkend. Bij SamenLezen in de gevangenis was er zo een heel speciaal moment bij het gedicht ‘Span er een koord overheen’ van Edward Van de Vendel. Het grootste laweit aan tafel in elke sessie -een sympathieke man die altijd het hoogste woord voerde- viel toen stil met tranen in de ogen. Hij kon nadien alleen nog uitbrengen: ‘Dat gedicht is voor mij geschreven…’ Als een gedetineerde zelf een tekst herschrijft of vertelt dat hij een gedicht aan de muur heeft gehangen in zijn cel… dat zijn toch wel tekenen dat het iets teweegbrengt bij de deelnemers.

Het is ook gewoon leuk om te doen, ook om verhalen te zoeken en te leren kennen. Het plezier van het voorlezen, vooral gedichten… Je beleeft de tekst toch nog anders dan wanneer je in stilte leest. Ik vind het niet echt noodzakelijk om de tekst op papier te hebben, je kunt er je dan ook achter wegsteken. Ik voel mij wel uitgedaagd om bij de verhalen en gedichten kunstwerken en prenten te betrekken. Daarom kijk ik uit naar de vorming ‘kamishibai en silent books’ die jullie binnenkort organiseren.

Hoe zie je de toekomst?
Ik hoop dat we verder samen kunnen lezen… ondertussen heb ik heel veel teksten verzameld. In het voorjaar zou ik graag nog sessies met de gedetineerden begeleiden. Ik werk ondertussen halftijds voor de dienst Erfgoed van de stad Gent, dus heb ik ook halftijds tijd. Hoewel dat vrijwilligerswerk natuurlijk wel wat werk vraagt (lacht)

We wensen Annie nog veel voldoening in al haar engagementen en ook bedankt aan Caroline Van Holmen, haar mede-begeleidster in Oudenaarde.


Samenlezen gevangenis Oudenaarde en Samenlezen Zottegem
Ook in Zottegem loopt het project Samenlezen met begeleiders Eva Feliers, Annie Nouten en Annemie Van De Vijvere en Annie Nouten.


Celeste Narvaez, Babbelonië Denderleeuw
Ik ben Celeste Narvaze en neem regelmatig deel aan Babbelonië in Denderleeuw. Op donderdagavond zorg ik voor de koffie en thee tijdens Babbelonië in zaal De Palaver. In de Palaver vind je me ook terug in de ruilwinkel De Wissel. Door me in te zetten voor anderen, ontvang ik zoveel warmte van anderen. Dat geeft energie en maakt me gelukkig.


Johan Rotsaert, bestuursvrijwilliger Avansa Vlaamse Ardennen-Dender
Ik ben 10 jaar geleden bestuursvrijwilliger van Vormingplus geworden na een fantastische samenwerking in het kader van een project rond werken rond natuurbeleving met ouderen in woonzorgcentra in de regio Vlaamse Ardennen. Deze unieke professionele organisatie boeide mij zo dat ik geen neen kon zeggen toen Jos mij de vraag stelde.

Als bestuursvrijwilliger houden we de vinger aan de pols door samen met het coördinatieteam de beleidsplannen samen te bevestigen en kritische vragen te stellen of we met Avansa ‘het goede doen’, dat we goed doen, dat wisten we al. Bestuursvrijwilliger zijn in deze organisatie verruimt de blik en zelf leer ik altijd iets dat ik kan meenemen dat bruikbaar is voor mijn eigen functioneren als directeur van Zorgnetwerk Cur@-Z met 2 woonzorgcentra. En, ik ben ondertussen overtuigd dat het samenspel van de bestuursleden kan leiden tot een goed ondersteunde organisatie waarin medewerkers kunnen doen wat ze moeten doen. De principes van ‘good governance’ worden binnen het bestuur van Avansa dagelijks in de praktijk gebracht en daar wil ik graag aan meewerken.

Datum bericht vr 25 februari '22