Interessante publicatie over houtgestookte bakovens in de Vlaamse Ardennen
Wie van het landschap houdt en graag wandelt, heeft ze ongetwijfeld al opgemerkt: de kleine huisjes die soms los, soms aangebouwd bij een boerderij staan. In de Vlaamse Ardennen zijn er opvallend veel bewaard gebleven, veel meer dan in andere regio’s in Vlaanderen. Dat leren we uit de publicatie ‘Vuur doet Leven!’ rond de bakoven in de Vlaamse Ardennen.
Behoud, restauratie en gebruik van die bakovens was het doel van ‘Vuur doet Leven’, een Leaderproject van Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (2018-2020). De publicatie rondt het project af.
Hierbij een voorproefje van wat je in de publicatie vindt en al wat nuttige tips voor wie rond een bakoven aan de slag wil gaan:
Je bakoven, een monument?
Monumentenwacht geeft tips over belangrijk onderhoud voor bakovens, niet enkel de constructie en de binnenkant, maar ook de omgeving. Zo is het zaak om de gevelbeplanting in toom te houden. Hoge beplanting kan een bakoven beschermen, maar het is oppassen geblazen met druk tegen het metselwerk en wortelwerking. Gras of lineaire haagjes dragen bij tot een goede waterhuishouding en voorkomen bodemerosie. (Geert Scheirlinckx, Monumentenwachter)
Goed om weten: Ook voor niet-erkend erfgoed biedt de provincie Oost-Vlaanderen de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor werkzaamheden aan klein historisch erfgoed. (zie https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/erfgoedzorg/subsidies/
Aandachtspunten voor bakken in groep
We maken vooraf goede afspraken. Brood bakken is heel leuk, maar met voeding knoeien we niet. Hygiëne is heel belangrijk. De oven is heet, daar letten we hard op. Nadien is er een taakverdeling om alles netjes op te ruimen en af te wassen.
Wij oefenen bewust het meten en wegen van de ingrediënten. Het recept wordt op een groot blad duidelijk voor iedereen opgehangen. We bespreken ook de ingrediënten (gist, bloem of meel, de granen…). We zorgen voor een duidelijke structuur in de werkruimte en voor voldoende mengkommen en ander kookmateriaal zodat we in groepjes van 2 aan de slag kunnen. (Sylvia Goossens, Leefboerderij De Kanteling)
Het boek is gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt bij Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen na telefonische afspraak, 055 20 72 65.
Hoge beplanting kan een bakoven beschermen, maar het is oppassen geblazen met druk tegen het metselwerk en wortelwerking.