Week van de vrijwilliger

Het thema van de Week van de Vrijwilliger dit jaar is “Iedereen wint met vrijwilligerswerk”. Ook wij doen daarom ons hoedje af voor onze vrijwilligers en zetten hen deze week in de kijker.

Grey Black Floral Thank You Card Fotokaart

We vroegen aan enkele vrijwilligers om ons de meerwaarde voor hen van vrijwilligerswerk te beschrijven.

Hilde en Eric, vrijwilligers in het Digitaal Café in Lede

Hilde en Eric zijn vrijwilligers in het Digitaal Café in Lede. Dankzij hen verhoogt de kwaliteit van de activiteit omdat ze bijspringen tijdens het oefenmoment. Op die manier kunnen meerdere mensen tegelijk begeleid worden.

Hilde: ik ben nog niet zo lang met pensioen. Wat ik deed in mijn beroepsleven staat niet zo heel ver van wat ik in het digitaal café doe, nl. mensen helpen als ze digitaal in de knoei zitten.

Eric: als vrijwilliger wil ik kennis doorgeven aan mensen. Ik doe dat al een tijdje en zelf leer ik ook nog voortdurend bij.

Hilde: ik vind het plezant werken. Het Digitaal Café is een leuk concept: de professionele begeleider doet het groepswerk en wij komen als vrijwilliger in beeld om mensen individueel te helpen. Het is leuk omdat het om personen gaat.

Eric: Je ziet dat iedereen blij naar huis gaat. Ze hebben er voldoening van dat ze bijgeleerd hebben. Het is interessant dat de eigenlijke uitleg door de beroepskrachten wordt gegeven en dat wij dan nadien een handje kunnen toesteken tijdens het oefenmoment.

Week van de vrijwilliger 2023 1

Hoedje af voor onze Raad van Bestuur

1 maart is het naast Week van de Vrijwilliger ook Complimentendag en nemen we samen onze hoed af voor onze Raad van Bestuur, omdat wij het waarderen dat zij er altijd voor ons zijn!

Claire Fournier, vrijwilliger voor Straffe Koffie in Haaltert

Samen met Indrani neemt zij de begeleiding van Straffe Koffie op zich.

"Ik ben Claire. Indrani nam me mee naar Straffe Koffie eind mei 2022. Dat was een godsgeschenk voor mij want sinds mijn dochter meer met haar vrienden optrekt zat ik toch wat eenzaam en verdoken in mijn schulp. Na de 3de keer was ik helemaal verkocht aan het concept. Samen lezen en praten rond het verhaal en welke visie en gevoel in jou wordt opgeroepen boeide me meteen.

Het ontdekken van nieuwe dingen en het samen delen van wat het met je doet, helpen mij om zaken van een andere kant te bekijken.
Ik besloot dan ook redelijk snel om mee de groep te begeleiden toen gevraagd werd of er mensen daartoe bereid waren. In augustus hoop ik de opleiding te kunnen volgen tot SamenLeesbegeleider; voorlopig kan ik steunen op Indrani die de opleiding vorig jaar al deed.

Begin juni ben ik bovendien ook in de Welzijnsschakel 't Klikt getuimeld. Ook dat is een godsgeschenk voor mij. Ik kreeg dankzij deze twee groepen opnieuw sociaal contact en voelde mij veel minder alleen."

Week van de vrijwilliger 2023 3

Rita Selschoter, vrijwilliger voor de Levende bibliotheek


Wie ben je?
Ik ben Rita, woon in Brakel, alleenstaand mét hond, gepensioneerd maatschappelijk werker. Na mijn studies heb ik een aantal jaren seizoenarbeid gedaan in Frankrijk in de zomer en door Afrika en Azië getrokken in de winter. Later heb ik tochten gedaan met jongeren als alternatieve straf (voor hen, niet voor mij!), voor een hele rits sociale organisaties gewerkt en coördinator geworden van een van de eerste asielcentra in België.

Wat doe je als vrijwilliger voor Avansa?
Vroeger begeleide ik uitstappen, dat deed ik heel graag. We gingen overal naartoe, ontdekten altijd interessante nieuwe plekken en ik leerde fijne mensen kennen.

Nu ben ik vrijwilliger voor de ‘Levende bibliotheek’. Dat vind ik echt ‘wreed tof’. Ik leer de Levende Boeken kennen met hun verhalen, dat geeft direct een heel ander beeld van mensen. Buiten praktische hulp zoals het klaarzetten en opruimen van het lokaal, voel ik mij heel prettig betrokken. Ik houd een oogje in het zeil tijdens de gesprekken, ik vang de mensen op na de gesprekken, stel hen op hun gemak. Het is een wederzijds proces van vertrouwen, van zinvol bezig zijn. Dat geeft voldoening!

Wat doe je voor de rest als vrijwilliger?
Ik ben vrijwilliger in de bibliotheek van Brakel, buddy voor kwetsbare mensen bij de CM, help mensen bij boodschappen doen met de oppasdienst van IMens, bij Kind&Gezin assisteer ik bij ‘Wiegwijs’ (vroeger ‘De Weeg’) en occasioneel steek ik een handje toe bij bv. Kunst&zwalm.

Week van de vrijwilliger 2023 1

Vrijwilligerscafé in Aalst

Zin om andere vrijwilligers in Aalst te leren kennen? Zin om gewoon gezellig met een potje koffie erbij een babbel te doen over je vrijwilligerswerk? Zin om te vertellen over de dingen die je bezig houden en om daarover van gedachte te wisselen?

Aarzel dan niet om eens te komen kijken naar ons Vrijwilligerscafé! We kunnen er samen iets gezelligs en leerrijk van maken.

8 maart van 9u tot 11u in Aalst: Content met een compliment

Datum bericht ma 27 februari '23