Welkom aan nieuwe collega Sofie!

Hallo! Ik ben Sofie Verspeeten, 40 jaar en al 23 jaar samen met de man die ook vader is van mijn kinderen, 2 dochters van 13 en 11 jaar. Ik startte begin oktober bij Avansa Vlaamse Ardennen-Dender.

20231014 122517

Onrecht zien, erover horen, het voelen, … dat zet mij aan tot actie. Al sinds ik op 11-jarige leeftijd ‘In the name of the father’ zag, kon ik niet geloven dat 'grote mensen' elkaar zó'n onrecht aandoen! Het is een film met Daniel Day Lewis over the Guildford Four, een aanslag van het IRA op een Britse Pub waarbij 4 jongeren en de vader van één van hen valselijk beschuldigd werden en jaren hiervoor ten onrechte in de gevangenis zaten. In diezelfde redenering vond ik oorlog op zich al iets even onbegrijpelijk.

Hou ouder ik werd, hoe meer ik ook gegrepen werd door het onrecht aan de natuur. Ecologie is heel erg belangrijk voor me. Alleen, doorheen de jaren ben ik daar wel wat pragmatischer in geworden. Op dat vlak geloof ik sterk in ‘het klein verzet’ à la Tine Hens, de kleinschalige individuele ‘andere praktijken’. Mijn ‘klein verzet’ is bijvoorbeeld de ecologische vernieuwbouw van ons huis, waaraan (vooral) mijn man en ik echt zelf aan de slag gaan.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik ben een echte mensen-mens, met een groot hart, dat ook op mijn tong ligt 😊. Mensen (zowel thuis als op het werk) kunnen altijd bij me terecht. Ook al heb ik zelf heel vaak (eigenlijk altijd) een uitgesproken mening, toch probeer ik liever om bruggen te bouwen, dan ‘mijn slag binnen te halen'. Ik ben heel enthousiast en met een duidelijk plan in de hand, ga ik heel graag zo snel mogelijk op mijn doel af. Geduld is niet mijn grootste vaardigheid 😊.

Wat bracht je bij Avansa Vlaamse Ardennen-Dender?

Je zal wellicht niet schrikken wanneer ik zeg dat ik al mijn hele professionele loopbaan aan de slag ben in het middenveld, werken aan een meer solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving. Ik was reeds socio-cultureel werker bij Beweging.net, Femma en 11.11.11. Mogen starten bij Avansa Vlaamse Ardennen-Dender voelt voor mij een beetje als ‘terugkeren naar mijn roots’. Ik ga opnieuw aan de slag in het échte socio-cultureel werk, onafhankelijk en vrij. En, opnieuw in en voor mijn eigen regio, het Land van Aalst en de Vlaamse Ardennen. Dat het kantoor in Zottegem is, en ik daardoor elke dag met de fiets naar kantoor kan, is mooi meegenomen natuurlijk (ik woon in Sint-Goriks-Oudenhove).

Ik ben een echte mensen-mens, met een groot hart, dat ook op mijn tong ligt
Foto Sofie

Wat is jouw functie bij Avansa?

Ik ga aan de slag als stafmedewerkster/educatief medewerkster. De eerstkomende tijd zal Aalst en de Denderstreek mijn biotoop worden. Ik wil poolshoogte nemen van de vrijwilligerswerking van Avansa in die regio, het middenveld versterken en op zoek gaan naar praktijken opdat inwoners zich meer verbonden voelen met elkaar.

Ook de lokale verkiezingen in 2024 en de inwoners van onze regio bewustmaken van de impact van hun stem, zal al mijn aandacht vragen. En toch wil ik nog ruimte maken voor een laatste item, ik wil immers het klimaatnetwerk in de regio groter maken.

Datum bericht di 17 oktober '23