Juli 2024 - …

Een verbindend KliMatenNetwerk in onze regio

29 januari 2024 2

Waarom een KliMatenNetwerk?

Vele inwoners en organisaties zetten al stappen in de goede richting en ondernemen reeds vele acties. Toch hebben velen het gevoel er vaak alleen voor te staan.

Het Klimaten netwerk droomt ervan om deze enthousiaste burgers, organisaties en initiatieven met elkaar te verbinden. Het Klimaten netwerk is geen aparte werking op zich, maar wil de (missing?) link vormen tussen de reeds bestaande werkingen.

Wat typeert De KliMaten?

Klimaten geloven erin dat we samen meer kunnen bereiken en zo een stapje dichter zijn bij een gewenste duurzame toekomst. Het doel is om steeds meer en meer inwoners goesting te doen krijgen om deel uit te maken van deze groeiende groep Klimaten.

Een kliMaat kenmerkt zich door een positieve aanpak, een open houding en het geloof dat elke actie daadwerkelijk een verschil maakt.

Voedselbos Ik jij en wei Instagrambericht 5

De KliMaatbezoekjes in 2024.

Dit jaar komen we nog een aantal keer samen op boeiende locaties in onze regio. De bedoeling hiervan? We laten de gastheer of gastvrouw aan het woord en geven hen volop de kans om toe te lichten hoe zij inzetten op een volhoudbare toekomst. Het uitwisselen van ervaringen, delen van kennis en inspireren staan hierbij centraal.

We sluiten deze plaatsbezoekjes telkens af met een gezamenlijke denkoefening over het 'En wat nu ... ?': Wat kunnen we met deze opgedane kennis? Hoe kunnen we dit verder verspreiden? Wat zijn de ideale volgende zinvolle stappen?

Hieronder vind je het overzicht van de geplande KliMAAT bezoekjes (met link naar inschrijven activiteit):

Waar willen we met de Klimaten op inzetten?

We zijn volop bezig met het scherpstellen van de doelstellingen van het KlimatenNetwerk. De Klimaten willen vooral inspelen op onderstaande noden:

  • Burgers en organisaties hebben vaker het gevoel er alleen voor te staan en willen medestaanders ontmoeten.
  • Het brede publiek wordt graag op prikkelende wijze geïnspireerd rond goede praktijken en positieve keuzes die garant staan voor een volhoudbare toekomst.
  • Inwoners ontdekken met plezier welke organisaties actief zijn, welke initiatieven worden opgezet, welke ideeën er broeden. Kortom, wat er leeft in de regio.

Hoe willen we hierop inzetten?

Het is nog niet zo heel duidelijk wat we precies willen realiseren vanuit het Klimaten netwerk. Dat willen we vooral samen met jullie bepalen! Een groep trekkers komt geregeld samen om kennis, nieuws en inspiratie binnen te brengen in het netwerk. Samen gaan we na op welke acties we best inzetten.

  • Een reeks zinvolle activiteiten? Een aantal projecten van idee tot uitvoering brengen in onze regio? Een webstek of nieuwsbrief met allerlei info, inspiratie en toeleiding naar nuttige bronnen? Een overzicht van bestaande activiteiten bij partnerorganisaties? Een Klimaten-vertegenwoordiging op grootse evenementen?

Zoals je merkt kan veel. Waar de goesting is, daar volgen we de weg.

Een medewerker van Avansa volgt dit proces en binnen de mogelijkheden wordt vanuit Avansa meegewerkt om de concrete plannen tot een goed einde te brengen.

19 klimaatfestival inspiratiemarkt

Zin om mee na te denken, of uitvoering te geven aan de werking van de Klimaten?

  • Kom gerust langs op één van de KliMaatBezoekjes!
  • Of neem contact met ons op via bert.ostyn@avansa-vlad.be en deel jouw ideeën en suggesties

Samen naar beter!