De Bouwdoos ... een impressie

Een ambitieus project om van enkele dorpskernen in de Vlaamse Ardennen terug een levendige ontmoetingsplek te maken. In Velzeke kan je nog activiteiten meepikken tot en met 8 september.

De Bouwdoos enkel afbeelding

4 regionale organisaties startten in 2019 met het idee om een projectdossier in te dienen bij Leader Vlaamse Ardennen.

Elke organisatie met een eigen specifieke rol:

  • SOLVA als intercommunale, promotor en coördinator van het project naar de lokale besturen,
  • Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen voor het samenstellen van het bouwmateriaal in de Bouwdoos-container, de ontwerpen en het plantgoed,
  • Logo Gezond+ voor de inbreng van het gezondheidseffect op de heringerichte pleinen en participatie van inwoners;
  • en wij, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender, voor de uitwerking van het participatietraject met de inwoners en begeleiding.

Samen met de inwoners en het lokaal bestuur toverden we telkens gedurende een maand een dorpsplein om tot een groene ontmoetingsplek waar tal van activiteiten georganiseerd werden om nieuwe functies van het plein uit te proberen. Dat het boeiend en uitdagend is kunnen we na de herinrichting van 4 pleinen in de Vlaamse Ardennen zeker beamen! Bij de start zorgde Corona voor wat vertraging, maar dat heeft het projectteam niet weerhouden om in de zomer van 2021 de eerste twee pleinen om te toveren in een groene oase.


We vroegen Yves van Reusel, Educatief medewerker van Avansa Vlaamse Ardennen-Dender om dit traject tot nu toe in woord en beeld voor ons te schetsen.

Bouwdoos Velzeke

Plein 4: Velzeke

In Velzeke, Zottegem kan je nog tal van activiteiten meepikken tot en met 8 september 2022! Op 9 september wordt ook daar de Bouwdoos afgebroken. Ontdek snel het programma op de afbeelding hieronder.

Wil je meer weten over de Bouwdoos Velzeke? Check de website www.zottegem.be/bouwdoos.

81d32f14 3fa3 4fd7 bb29 055f31b94da7

Plein 1: Ruien

De deelgemeente Ruien in Kluisbergen had de eer om als eerste de Bouwdoos op bezoek te krijgen.

We mochten ergens van geluk spreken dat Ruien ons eerste plein was, omdat het verenigingsleven daar sterk leeft. Want gaandeweg hebben we ervaren dat zo’n herinrichting met veel groen en activiteiten veel engagement en inspanning vraagt van de gemeentediensten en lokale bewoners.

Plein 2: Vlierzele

Na Ruien was Vlierzele in Sint Lievens Houtem aan de beurt. Daar was de lokale dynamiek weer helemaal anders, dus moesten we onze procesplanning veel uitgebreider aanpakken. Toch slaagde men erin om effectieve ontmoeting te creëren, om je buren wat beter te leren kennen en het plein als iets meer te zien dan enkel parking.

Afbeelding3

Plein 3: Onkerzele

Met een nieuwe planning en gelukkig zonder (Corona)beperkingen gingen we aan de slag in Onkerzele, Geraardsbergen en Velzeke, Zottegem om in de zomer van 2022 weer 2 pleinen een groene make-over te geven. Wat ons telkens opviel is dat mensen zich in de verschillende deelnemende gemeentes op heel verschillende wijze zich engageren voor de Bouwdoos. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat hun dorpsplein voor een maand in een plaats van ontmoeting, een gezellige plaats voor spelplezier en een groene, gezonde oase verandert.

  • Bouwdoos Onkerzele
  • Bouwdoos Onkerzele
  • Bouwdoos Onkerzele

En wat nu?

We hebben zeer veel geleerd uit de trajecten van deze 4 gemeenten. Misschien waren onze verwachtingen op het vlak van participatie wat te hoog gegrepen? Was de zomerperiode wel het beste moment om dit te doen? Hoe pakken de gemeenten het verder aan samen met de inwoners wanneer ze het plein definitief willen herinrichten? Genoeg stof tot nadenken! Dit is een verhaal dat nog niet af is.

'Voor mij als projectpartner vanuit Avansa was het tot hiertoe alvast een heel boeiend traject om al die diverse dynamieken met bewoners en lokale besturen te ervaren. Ik kijk uit naar nieuwe uitdagingen om van onze mooie regio een bruisende samenleving met groene gezonde en duurzame dorpen en steden te maken.' aldus Yves Van Reusel.

Datum bericht di 30 augustus '22