Is vegetarisch koken trendy of draag ik bij tot het klimaat?

Het antwoord op deze vraag is gauw gevonden, denk ik. Als 50.000 Belgen een maand lang geen vlees eten, besparen we samen 950.000 kg CO2 en 1.450.000.000 liter water. Daarom lijkt het mij geen slechte manier om gezonde, lekkere en faire voeding trendy te maken en mee te werken aan een plan dat goed is voor onszelf, de ander (mens en dier) en het klimaat. In dit blogartikel vertel ik over mijn ervaring tijdens mijn VeggieChallenge. Daarnaast ben ik ook op zoek naar andere LEF-initiatieven (Lokaal, Ecologisch, fair) om te leren kennen. Want zeg nu eerlijk, het is toch niet zo eenvoudig om voeding gezond en lokaal te organiseren die bovendien fair (eerlijk, rechtvaardig) en betaalbaar is voor iedereen? En ten slotte geef ik je 3 interessante tips mee. Meer weten? Lees snel verder!

Woman cooking kitchen 1

Mijn VeggieChallenge

In het voorjaar deed ik mee aan de VeggieChallenge van Eva vzw. Ik wilde mezelf eens uitdagen en een maand lang alleen maar lekkere verse groentjes klaarmaken.. Om het allemaal wat in balans te houden wilde ik ook géén té moeilijke dingen doen en géén té grote engagementen aangaan, en vooral géén schuldgevoel krijgen als ik een keer géén zin had om mezelf uit te dagen. Ik zocht eerder naar een kleine uitdaging, een kleine verandering, een oefening in het verkleinen van mijn ecologische voetafdruk. Want hoewel positief bijdragen aan (minder snelle) klimaatverandering een serieuze zaak is, mag het ook leuk en creatief zijn.

Ik maakte een maand lang deel uit van een indrukwekkende online Belgische gemeenschap van 14.432 deelnemers. Wereldwijd waren we zelfs met 470.412 personen. We wilden allemaal op een originele manier geïnformeerd worden over de impact van voeding en voedselsystemen op onze planeet. Vegetarisch, seizoensgericht, korte keten, gezond, eerlijk…

De jaarlijkse campagne loopt over een ganse maand. Elke dag kreeg ik info over vegetarische voeding, over veganistische voeding en over mythes die de ronde doen.

Zo ben ik te weten gekomen dat seizoensgebonden groenten en fruit veel goedkoper zijn en dat diepgevroren groenten en fruit ook een slimme, goedkope én gezonde keuze is; diepvriesproducten worden na de oogst meteen ingevroren waardoor ze hun voedingsstoffen bewaren.

Pexels anna shvets 12673981

LEF-burgerinitiatieven gezocht!

Ik ben in het kader van deze uitdagingen op zoek naar een interessante activiteitenreeks waarbij we voedselverspilling en gezonde voeding vooropstellen: goed voor de planeet en goed voor de portemonnee! 'LEF' staat voor 'lokaal ecologisch en fair'. Dat is wat we met z'n allen nastreven. Zeer ambitieus allemaal want het blijkt toch niet zo eenvoudig te realiseren.

Ken jij nog LEF-burgerinitiatieven, of heb jij nog tips die we kunnen delen? Laat van je horen via leila.zohrie@avansa-vlad.be.

3 interessante tips

Veggiechallenge van EVA-vzw

Géén zorgen als je dit jaar de campagne gemist hebt, je kan op de website van Eva vzw heel wat info terugvinden en volgend jaar eventueel de uitdaging aangaan.

Energiezuinig koken - kookworkshops van Velt vzw

In deze energiecrisis proberen we allemaal manieren te vinden om energie te besparen. Het combineren van creatief en gezond omspringen met voedsel met energiezuinig koken is dan ook handig meegenomen!

Als het ons lukt om een didactische keuken te vinden dan organiseren we met geëngageerde burgers en Velt vzw een viertal kookworkshops waarbij we samen dus vooral aan de slag gaan rond 'creatief en gezond omspringen met voedsel'.

Smuljungle Aalst

In Netwerk Aalst op onze State of the region leerde ik de Smuljungle (voedselbos) kennen. Voor mensen die wel iets voelen voor de wilde keuken klinkt dit ook veelbelovend. Intussen is de smuljungle van Aalst goed en wel opgestart.

Datum bericht do 24 november '22