Trees Debruyne van smuljungle Aalst nam deel aan onze State of the Region in mei dit jaar. Toen waren ze nog op zoek naar centjes voor hun crowdfunding om het project op te starten, om in het najaar plantgoed te kunnen kopen en van start te gaan op het terrein. We vroegen aan Trees: hoe gaat het nu met de smuljungle?
Ondertussen zijn we met de aanleg gestart!
"Ondertussen zijn ze gestart met de aanleg! Op 10 September kwam de Cera op bezoek om met 19 vrijwilligers het eerste leifruit aan te planten. Daarmee herstellen we een oude traditie van laagstam kersen, appelen en peren. In November komt dan de hoogstam aan de beurt."
Dit project
Wil jij de Smuljungle mee een duwtje in de rug geven?
In onze najaarsbrochure interviewden we Trees naar aanleiding van haar deelname aan onze State of the Region eerder in mei.
Op het domein van het vroegere rusthuis Sint-Job in Aalst legt een groep enthousiastelingen een Smuljungle aan. We dragen dit initiatief een warm hart toe, daarom zetten we het mee in de kijker. Wij spraken met een van de jungelaars, Trees De Bruyne, tijdens de State of the Region in Aalst op 5 mei, waar zij en haar medestanders fondsen en medestanders wierven.
Trees, wat is het doel van een Smuljungle?
Ons doel is mensen verbinden met elkaar én met de natuur. We gebruiken de aanleg van een voedselbos in een stad om mensen te laten beleven hoe je anders kan leven, wonen en werken. Een stuk natuur herwaarderen door het te beplanten met fruitbomen, notelaars en bessenstruiken zodat mensen kunnen proeven is niet alleen voor hen een zegen, maar ook voor insecten, vlinders en andere kleine dieren…
Vanwaar komt de naam?
Wij noemen het een Smuljungle omdat het een soort ‘voedselbos’ is om samen te genieten van eetbare vaste planten, bessen en struiken. Een stad is een uitgelezen plek om een Smuljungle aan te leggen omdat daar nog heel wat braakliggende terreinen
zijn. In Aalst stelde de stad het terrein van het voormalig rusthuis Sint-job ter beschikking. Onder andere Bart Backaert van team Groenonderhoud is mee aan boord gestapt. Aalst is een toonbeeld op het vlak van ecologische groenaanleg; een echt pareltje eigenlijk. We zijn super blij dat we van de expertise kunnen gebruik maken.
Wat drijft je om dit te doen?
De natuur heeft een helende werking. We merken dat veel mensen het moeilijk hebben in deze onzekere tijden. Dat boezemt angst in en mensen raken afgestompt. Terug je plan leren trekken en zelf actie ondernemen helpt om veerkrachtiger te worden. Niets is leuker dan dat samen met andere mensen te doen. Door je zintuigen opnieuw te activeren en die connectie met de natuur te herstellen leer je terug te genieten van de kleine dingen in het leven. We leren van elkaar, smeden wilde plannen, wisselen ideeën uit, genieten, proeven van het lekkers dat we aanplanten en we maken vooral heel veel plezier.
Voor wie is die Smuljungle er?
We willen er zijn voor iedereen. Daarom was het zo waardevol om via de State of the Region andere organisaties te leren kenen en met
hen samenwerkingen op te zetten. We smeden bijvoorbeeld plannen met de dienst Inburgering van de Stad Aalst en Curieus heeft ons ook opgevist dankzij jullie event.
Op 25 juni waren we één van de 100In1Day-Belgium projecten, een internationaal initiatief om buurtbewoners met elkaar te verbinden.
We starten binnenkort ook met een lerend netwerk rond natuureducatie met mensen van overal ter wereld. Dat inspireert en zorgt er vooral voor dat we sneller slimmer worden. Maar ook Netwerk Aalst, Lokaal Dienstencentrum De Toekomst en Odisee Hogeschool zijn vaste waarden als het op samenwerken aankomt.
Vanwaar halen jullie de fondsen?
Zo’n Smuljungle aanleggen kost natuurlijk geld. Daarom is dit een uitgelezen kans om ook nog wat centjes in te zamelen. Dankzij een donatie van Cera en de steun van heel veel mensen is onze crowdfunding gelukt. Hiermee kunnen we plantgoed aankopen en in het najaar op het terrein van start gaan. Nu verzamelen we al wat ‘lekker plantgoed in onze eigen kwekerij.
Bekijk de video over de crowdfunding-actie van de Smuljungle: