Evenement

Cosco (Louis De Cordier)

Een sculptuur ter ere van en voor de bijen

Gesloten kaprui

Een van de deelnemende kunstenaars aan de editie 2021 van het tweejaarlijkse evenement ‘Kunst & Zwalm is Cosco, Louis De Cordier.

Het oeuvre van Louis De Cordier kan op vele manieren geïnterpreteerd worden. In zijn werk combineert hij architectuur, natuur, kunst, techniek en wetenschap. Zijn modules en installaties zijn nauw verbonden met de natuur. Elke module is een plaats om te wonen en te overleven terwijl men beschermd wordt van de buitenwereld en de natuurelementen. De modules kunnen naar een andere locatie worden verplaatst, net zoals sommige dieren hun huis met zich kunnen meedragen. (https://databank.kunsten.be/au... gedownload op 1/7/2021)

Cosco bewees al eerder in zijn werk dat de toekomst van de aarde hem na aan het hart ligt, o.a. met de Bibliotheca del Sol, een ondergrondse opslagplaats van kennis over overleven voor toekomstige generaties. Voor Kunst & Zwalm bouwt hij een grote sculptuur die zal dienen als een omhulsel voor een of meerdere bijenkasten. De sculptuur is geïnspireerd door een authentieke bijenkorf. Dat bijen een essentiële rol spelen voor planten en vruchten en voor de biodiversiteit is ondertussen welbekend. Maar dat ze heel gevoelig zijn voor geluid, weten niet zoveel mensen. In die zin vormt de sculptuur een extra bescherming, een tweede huis. Cosco koestert de stille hoop dat zijn werk niet enkel ‘kunstig’ blijft, maar dat imkers het wereldwijd gaan gebruiken voor daadwerkelijke bescherming van hun bijen.

De 18 leden van het Zwalmse Bijenteam zijn uiteraard blij met dit werk. Er wordt naar hen gekeken om zorg te dragen voor het bijenvolk dat in de sculptuur zal wonen. We spraken met Guido Demaertelaere, voortrekker van het Zwalmse Bijenteam.

"Eerst en vooral is het Bijenteam geen vereniging van imkers. Er zijn drie imkers lid, de anderen zijn mensen die begaan zijn met de bijen en die heel erg gewonnen zijn voor bijenvriendelijke beplanting. Ik ben wel een imker, zelfs ambassadeur van de Zwalmse imkers. Onlangs heb ik gebeld met Louis De Cordier. Dat was een heel aangename kennismaking, bijna telepathie! Wij zitten volledig op dezelfde golflengte! En dat niet alleen over de bijen; we delen eenzelfde passie voor de natuur. Ik vind het geweldig dat Louis een kunstwerk wil maken met dit thema en dat er echte bijenkasten in kunnen staan. Meteen zijn Samira El Khadraoui, curator van het project, en ik op zoek gegaan naar een plek waar dat kon staan, en we hebben een prachtige plek gevonden langs de route van Kunst & Zwalm in een weide met zicht op de Vinkemolen. En ik zal erbij staan om wat uitleg te geven.

Wat er na Kunst & Zwalm met het kunstwerk moet gebeuren, is nog een vraagteken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn mocht de gemeente Zwalm dat werk kunnen aankopen en op een publieke plek neerzetten. Het zou een geweldige promotie zijn voor de imkerij, het zou een statement zijn voor duurzaamheid, maar ook voor Zwalm. Want een ‘De Cordier’ heeft niet elke gemeente. Nu, dat zijn zorgen voor later. Ik kijk alvast uit naar deze editie van Kunst & Zwalm. Ook vorige keren was ik telkens van de partij, maar nu ik zelf zo betrokken ben, wordt dit een speciaal jaar, een bijzondere editie!”


Meer informatie en deelnemen aan Kunst in Zwalm.

Datum bericht zo 15 augustus '21