Evenement

Samah Hijawi

De reis van oregano

DSC 1471

Samah Hijawi is een Palestijns-Jordaanse kunstenares die sinds een achttal jaar in Brussel woont. Haar werk is zeer gevarieerd: zij schildert, vertelt en … kookt!

Op Kunst & Zwalm zal zij aanwezig zijn met performances én maaltijden. Terwijl je eet, luister je naar het verhaal van de ingrediënten. Want veel van de kruiden die we gebruiken, hebben een hele reis achter de rug.

Ze werden meegevoerd door reizigers, zeelui, wetenschappers en migranten. Ze werden geplant op andere plekken, gedijden er en ontwikkelden plaatselijke variëteiten die subtiele veranderingen in geur en smaak opleveren. Zo ook de oregano. Van basiskruid in de Za’atar, een kruidenbereiding die in de keuken van het Nabije Oosten een begrip is, werd de oregano tot smaakmaker in de Italiaanse kooktraditie en vond het zijn weg in de hedendaagse wereldkeuken.

Het plaatselijke biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Ourobouros plantte Griekse oreganozaden en belevert de gelegenheidskeuken van Samah Hijawi tijdens Kunst & Zwalm voor haar performance-lunch/diners. Wij spraken met Karel Houdmont van Ourobouros over kruiden en de samenwerking voor Kunst & Zwalm.

“In ons biologisch-dynamisch landbouwbedrijf kweken we naast groenten, kleinfruit en appelen ook kruiden: basilicum, koriander, peterselie, dille, salie, tijm en oregano. De kruiden groeien bij ons tussen kleinfruit. Je zou zeggen dat door de klimaatverandering mediterrane kruiden hier beter gaan aarden. Maar het is niet alleen de warmte die zorgt voor een goede smaak: ook de kwaliteit van de grond, en of die minder of meer waterdoorlatend is, speelt een rol. De kruiden die in onze streken geteeld worden hebben een minder sterke smaak en een groter blad, kijk naar de wilde marjolein die inheems is.

De bodem is hier rijker, dus moeten we de grond verarmen voor een goed resultaat. Samah was hier en dat leverde een heel interessant gesprek op. Ze weet heel goed waar ze over praat. Op dit moment is ze in Jordanië en ze brengt voor ons zaad van de originele plant mee. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwigheden, vooral naar kruiden met een sterkere smaak. Ook originele, niet-gehybridiseerde zaden interesseren ons fel, als lid van het netwerk van de Vitale Rassen -en dat niet alleen voor kruiden, ook voor groenten. Want door de macht van de grote bedrijven wordt de boer niet alleen volledig afhankelijk, maar verdwijnt ook juist die wonderlijke regionale diversiteit en varianten in gewassen en smaken. Oude, nietcommerciële groenten en kruiden in stand houden is onze grote passie. Of het ooit een commercieel succes wordt, moeten we afwachten, maar het is altijd fijn om te experimenteren met goede natuurlijke producten.”

Samah zal tijdens Kunst & Zwalm op zaterdag in een voorstelling haar reflecties presenteren tijdens een maaltijd gebaseerd op oregano. Zo eten we ons letterlijk een weg door de geschiedenis van diaspora en migratie, aan de hand van het voedsel op ons bord.

De performance is inclusief een 3-gangenmenu met drank, en wordt rond etenstijd opgevoerd. Hiervoor werkt Samah samen met herboriste Sigrid Dewaele. Tijdens ons bezoek aan Kunst & Zwalm op zaterdag 11 september is de performance met lunch door Samah Hijawi inbegrepen in de prijs. Alle info en inschrijven op deze pagina.

Meer info over het werk van Samh Hijawi

Meer info over Vitale Rassen op www.vitalerassen.be

  • Samah Hijawi
  • De reis van oregano 3
  • De reis van oregano 2
Datum bericht zo 1 augustus '21