Vijftien jaar Babbelonië: een gesprek met Harouna

In september bestaat Babbelonië vijftien jaar. Tijd om eens terug te blikken. Harouna Diop werkt voor de stad Ninove bij de dienst integratie en inburgering. Hij is toeleider bij Babbelonië. Tijd voor een interview.

Sinds wanneer neem je al deel aan Babbelonië ?

Ik ben begonnen met Babbelonië sinds ik voor de stad Ninove werk als toeleider, wat nu ongeveer drie jaar geleden is.

Wat doet een toeleider precies?
Een toeleider maakt mensen met een immigratieachtergrond wegwijs in de stad en helpt hen in hun contact met diensten en organisaties. Toeleiders zijn een soort brugfiguren.

Wat vind je leuk aan Babbelonië?
Mensen van verschillende culturen komen er samen, je leert nieuwe mensen en je kan oefenen om Nederlands te spreken. Er is vaak wel een mogelijkheid om een taal te leren maar niet om het spreken ervan te oefenen. Het is ook goed om je sociale contacten uit te breiden.

Wat betekent Babbelonië voor jou?
Babbelonië is voor mij een ontmoetingsplek waar mensen van verschillende achtergronden en culturen samenkomen. Dat maakt Babbelonië zo bijzonder.

Is het makkelijk om te volgen?
Ik denk dat er al een basiskennis moet zijn voor je deelneemt aan Babbelonië. Als dat zo is dan is alles wel makkelijk te begrijpen. Als je sommige woorden nog niet begrijpt dan is dat ook niet erg dat leggen ze met plezier nog eens voor je uit.

Heb je vrienden gemaakt door Babbelonië?
Ik ervaar Babbelonië een beetje anders omdat ik het doe als toeleider. Deelnemers komen bij mij als ze informatie of technische hulp nodigen hebben over het leven in Ninove. Ik ondersteun de andere deelnemers en help ze. Ik heb er wel een grotere kring kennissen door gekregen.

Wat is het verschil tussen live en online babbelonië volgen?
Online kan je niet even tussendoor met iemand apart praten, de verbinding valt soms weg of er is een slechte verbinding. Online is het wel makkelijker om filmpjes te tonen.

Wat doe je het liefst?
Live samenkomen. Dat is echt een grote meerwaarde. Mensen leren elkaar sneller en beter kennen. We hebben dan ook meer deelnemers. Online samenkomen was nu onvermijdelijk maar het vraagt ook extra tijd en moeite. Ik kreeg heel veel vragen over Zoom.

Heb je iets over je stad/ gemeente geleerd?
Ja en dat deel ik ook met de anderstalige nieuwkomers. Ik deel flyers uit over projecten in Ninove, over het vrijetijdsaanbod voor volwassenen en kinderen… Ik hoop hen op die manier te helpen zich snel thuis te voelen in Ninove.

Wat vind je van de thema’s die aan bod komen?
De meeste thema’s doen het heel goed. Deelnemers vinden ze interessant en zijn zeker tevreden over de thema’s. Thema’s als: gerechten, tradities in jouw geboorteland doen het extra goed en dit zijn ook mijn favoriete thema’s.

Kun je vertellen over een grappig moment of een moment dat je bijbleef?
Wat mij bijblijf is de gezellige, familiale sfeer die er heerst in de livesessies.

Zou je het anderen aanraden?
Zeker! Ik sta volledig achter het project en als toeleider is dit een belangrijk deel van mijn job. Ik vertel anderstalige nieuwkomers over dit initiatief en maak ze er warm voor.

Voor meer informatie zie www.babbelonië.be


Over Harouna Diop

  • Favoriete boek : L’enfant noir
  • Favoriete film: Harry Potter
  • Eten: Ik kan elke dag vis eten. Ik lust geen stoofvlees.
  • Hobby’s: wandelen
  • Favoriete vakantiebestemming: Afrika
  • Slechte gewoonte: veel praten
  • Grootste blunder: namen vergeten
  • Grootste teleurstelling: geen respect terugkrijgen
  • Ik ben bang voor : onweer
  • Ik heb een hekel aan: racisme
Datum bericht zo 29 augustus '21