Duurzaamheid

Een medicijn voor je dorpsplein

Inwoners van Ruien en Vlierzele nemen herinrichting van hun dorpsplein in handen met de Bouwdoos

Bouwdoos

Op 3 juli 2021 werd het dorpsplein van Ruien (Kluisbergen) feestelijk in gebruik genomen. Het ontwerp is het resultaat van verschillende bijeenkomsten met geïnteresseerde omwonenden en betrokken burgers. Het gaat om een tijdelijke inrichting van een maand die onder begeleiding van Solva, Regionaal Landschap, Logo Gezond en Avansa werd opgesteld. Uit een container met beschikbare bouwmaterialen en straatmeubilair werd door de groep een keuze gemaakt. Het project is een test voor een definitieve herinrichting door de gemeente. Ook in Vlierzele (Sint-Lievens-Houtem) staken ze de vlag uit nadat inwoners met de Bouwdoos het dorpsplein een make-over gaven.

Online participatie
Corona maakte het niet makkelijk: want hoe begin je aan participatie en samenwerking met lokale inwoners rond een tijdelijke herinrichting van hun dorpsplein, wanneer je elkaar niet kunt ontmoeten op het dorpsplein zelf? Toch verliep de noodzakelijke overschakeling naar online bijeenkomsten met inwoners vlot. Tot we gelukkig nog voor de zomermaanden weer wat ruimte kregen om elkaar eindelijk in levenden lijve te ontmoeten. Gewapend met een voorontwerp gingen we aan de slag met een enthousiaste ploeg lokale inwoners om een mooi plein aan te leggen waarop gezellige, leuke en sfeervolle activiteiten werden gepland.

Rustpunt in het dorp, ruimte voor ontmoeting
Wat de Bouwdoos in Ruien en Vlierzele zeker al bewezen heeft is dat een groen aangenaam dorpsplein zorgt voor ontmoeting, een gezondere omgeving, een rustpunt waar je graag wilt vertoeven. Dat koning auto geen prominente plaats kreeg op de pleinen in Ruien en Vlierzele werd niet door iedereen als positief ervaren. Maar dat er meer leven was op het dorpsplein, dat het verenigingsleven zich van zijn beste kant heeft getoond, dat nieuwe inwoners enthousiast werden opgenomen in de lokale gemeenschap, heeft nu al de meerwaarde getoond van dit project.

Wat is de volgende stap?
Iedere gemeente die zich engageert voor dit project heeft ook moeten aantonen dat ze met de testopstelling van De Bouwdoos verder aan de slag gaat voor een definitieve herinrichting van het dorpsplein.
In 2022 maken we ons sterk dat ook de heringerichte dorpspleinen in Onkerzele (Geraardsbergen) en Velzeke (Zottegem) voor een levendige zomer gaan zorgen met veel ontmoeting tussen dorpsgenoten jong en oud.

Het Leaderproject ‘De Bouwdoos. Medicijn voor je dorpsplein’ (2020-2023) is een partnerschap tussen Solva, RLVA, Logo Gezond en Avansa Vlaamse Ardennen-Dender vzw in een gewaardeerde samenwerking met de betrokken gemeenten. Meer informatie over dit project vind je hier.

Bouwdoos banner
Datum bericht wo 13 oktober '21