Duurzaamheid

Meer biodiversiteit begint in eigen tuin

Maai mei niet en vraag een tuinranger op tuinsafari.

Maaimeiniet pexels

Je hebt het ongetwijfeld wel al gemerkt. Tijdens de maand mei werd massaal opgeroepen om het gazon niet te maaien. Bloemen en kruiden krijgen de kans om het eentonige gazon wat op te fleuren. Bovendien geven we zo niet alleen de bijtjes maar ook nog vele andere dieren wat extra voedsel en een leuke speeltuin. Als het van ons afhangt dan mag dat gerust een maandje langer!

Kunnen we met deze acties dan wel het verschil maken? In je eigen tuin kan je veel doen, maar de inspanningen in één tuin hebben natuurlijk maar een beperkt resultaat. Tot je bedenkt dat alle tuintjes samen zowat tien procent van Vlaanderen uitmaken! Dan loont het natuurlijk de moeite. Dat besef is er ook bij Inverde dat met de tuinrangers een origineel initiatief nam waaraan verschillende gemeenten meedoen. Groene professionals worden in die gemeenten aangesteld als tuinrangers. Inwoners kunnen op hen een beroep doen voor een gratis tuinsafari. Brakel en Zwalm bijten de spits af in de Vlaamse Ardennen. We zijn heel benieuwd en vragen tuinranger ‘Johan Carrijn’ uit Brakel naar zijn bevindingen.

Johan Carrijn: “De grote stormloop aan aanvragen blijft voorlopig uit, maar dat kan ook een goed teken zijn. We leven in een plattelandsomgeving waar vele inwoners een eigen moestuin hebben of sterk met natuur bezig zijn. Toch kunnen we tijdens de tuinsafari’s nog nuttige aanvullingen doen. Onlangs kwam ik in een voortuin die steil bergop liep. Ik stelde voor om via de aanleg van een stapelmuur een extra biotoop te voorzien. Zo werd meteen ook een groot hoogteverschil opgevangen wat zorgde voor een nieuwe waaier aan interessante plantmogelijkheden.

Gelukkig zijn we niet al te verrast tijdens de bezoekjes en zien we dat mensen al goede praktijken toepassen. Zo wordt het gras niet meer overal even frequent gemaaid. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Ook kiezen mensen bewust voor inheems plantgoed zoals de veldesdoorn, sporkehout of rode kornoelje. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering wat de sierplanten betreft. Dit hangt jammer genoeg vaak samen met de keuzemogelijkheden in de standaard plantenwinkel. Ik zie nog vele hortensia’s bijvoorbeeld, een sierplant waar zelfs nog geen vlieg op komt zitten.

We merken ook op dat mensen in eigen tuin aan de slag gaan zonder voorkennis. Gek eigenlijk! Voor het herstellen van een kapotte computer wordt een expert gebeld, maar voor de tuin gaan de meesten ondoordacht zelf aan de slag. Net hier kan het lonen om je te laten begeleiden naar de juiste plantkeuze op de juiste plaats. Zo kom je tot een evenwichtige en onderhoudsvriendelijke tuin waarin je volop kan genieten. Dus durf advies te vragen!”

Helemaal mooi wordt het als naast de tuintjes in de Vlaamse Ardennen ook gemeenten, boeren, natuurverenigingen en andere professionals zich mee inzetten voor meer biodiversiteit. Heel wat boeren in de Vlaamse Ardennen doen al inspanningen door het aanplanten van bloemenranden op hun akkers of het terugbrengen van poelen, houtkanten of bloesemheggen op de velden. Ook gemeenten als Oudenaarde en Ronse geven tijdens mei het goede voorbeeld door het overgrote deel van het openbare groen tijdelijk gewoon te laten groeien.

Benieuwd of er een tuinranger actief is in jouw gemeente of alvast zin in wat tuininspiratie?
Neem dan een kijkje op https://www.tuinrangers.be/

Logo banner 360 II
Datum bericht di 25 mei '21