Evenement

State of the Region: inspiratie en ontmoeting

Bleri Lleshi, Koenraad De Pauw, Ilse Mariën, Stijn Tondeur ... over actuele trends in de regio.

20220422 programma

We nodigen je graag uit voor het gratis inspiratie- en netwerkmoment ‘State of the Region’ op 5 mei bij Netwerk Aalst (Houtkaai 15) vanaf 14u. 

Inschrijven kan nog telefonisch, via 09/330.21.30

Wil je je een namiddag en/of avond laten onderdompelen in actuele thema’s, samen met mensen uit de regio? We willen iedereen in de Vlaamse Ardennen of Denderstreek samenbrengen die aan de kar duwt (of trekt) voor

  • een meer solidaire en verbonden samenleving,
  • een duurzamere streek voor iedereen
  • en de versterking van inwoners op het vlak van mondigheid, weerbaarheid en mediawijsheid.

Dit evenement is

  • Een motor voor krachtenbundeling
  • Een hart onder de riem voor iedereen die daar – soms eenzaam – mee bezig is
  • Een vonk voor het beleid

Het doel is informatie uitwisselen, inspiratie en ontmoeting tussen geëngageerde burgers, organisaties en verenigingen. En dat allemaal in een gezellig kader. De activiteiten en workshops gaan door in kleine groepen.

Heb je vragen? Contacteer info@avansa-vlad.be.


Op het programma

Lig je wakker van de klimaatopwarming? Wil je in gesprek of debat gaan met gelijkgestemden, meningen uitwisselen en - wie weet samen – actie ondernemen? Wil je graag geïnformeerd worden over wat er leeft in onze regio, over wat inspirerende personen denken over thema’s als digitale ongelijkheid, of vrijwilligerswerk?

Tussen 14u en 21u30 verandert het gebouw van Netwerk Aalst in een belevingsplaats, waar je sprekers als Koenraad Depauw en Bleri Lleshi aan het woord kan horen, workshops of een panelgesprek kan volgen, projecten kan leren kennen, kan netwerken, … enz. ! Randanimatie, tijd en ruimte voor uitwisseling en een vegetarisch walking diner lijmen alles aan elkaar. Nadien kan je nog gezellig napraten met gelijkgestemden.

Als geëngageerde burger inspiratie opdoen voor je eigen actie of idee? Je aansluiten bij een bestaand initiatief, een samenwerking op poten zetten? Wil je als organisatie kennis maken met (nieuwe) organisaties? Wil je gelijkgestemden ontmoeten, organisaties aan het woord horen? Ben je een bezige bij, die nog op zoek is naar activiteiten in de regio?

Daarvoor is de netwerkmarkt van 17u tot 19u15 de ideale gelegenheid. Hiervoor moet je niet inschrijven.

Koenraad Depauw


Programma

Namiddag

Vanaf 13u15 ben je welkom bij Netwerk Aalst op de Houtkaai in Aalst. Van 14u tot 15u schieten we uit de startblokken, met een welkomstwoord en onze eerste spreker Koenraad De Pauw.

Stella Nyanchama Okemwa kan jammer genoeg wegens onvoorziene omstandigheden niet aanwezig zijn op 5 mei. Maar we mogen je met plezier aankondigen dat Koenraad De Pauw onze nieuwe gastspreker is in de namiddag.

Koenraad Depauw is strategisch consultant bij Strategies & Leaders, een coöperatief adviesbureau dat missie-gedreven organisaties en bedrijven begeleidt om de wereld daadwerkelijk te verbeteren. Koenraad heeft een brede ervaring in het begeleiden van sociale bewegingen: van vakbonden en vredesbewegingen, de strijd tegen mensenhandel of industriële mijnbouw, tot het recht op palliatieve zorg en safe space voor de LGBTIQ-beweging.

Als burgerinitiatief, vereniging of (grote) organisatie wil je verandering in de maatschappij creëren. Wat moet je nu precies wanneer doen om te slagen? Moet je praten met de overheid of net heel veel lawaai maken? Hoe voer je best actie? Hoe ga je je mobiliseren en hoe kan je de daarvan de vruchten plukken? Met wie maak je best slimme allianties en wanneer doe je dat best niet? Koenraad brengt inzicht in hoe sociale verandering kan slagen door op het goede moment de juiste dingen te veranderen en illustreert dit alles met concrete voorbeelden uit de social-profitsector.


Kies één activiteit in de namiddag

  • Communiceren zonder polariseren. Hoe voer je als organisatie een communicatiebeleid dat niet polariseert?
    Julie Weyne van het Agentschap Integratie en Inburgering legde met enkele lokale besturen uit de Denderstreek een leertraject af. Samen gingen ze op zoek naar een aanpak om online polarisatie te voorkomen en verbindend te communiceren. Een e-learningpakket en ondersteunende fiches vormen het resultaat. We gaan concreet aan de slag met de tips & tricks.
  • Effectief reageren op discriminerende uitspraken (VOLZET)
    We komen het allemaal wel eens tegen: op straat, tijdens een babbel met een buur, op een familiefeest of tijdens een werkoverleg krijg je een denigrerende grap, opmerking of uitspraak te horen over een ander. Vraag jij je op dat moment ook af of dit wel gepast is, en hoe je daarop het beste reageert zonder de sfeer te verpesten of olie op het vuur te gooien? Stijn Tondeur van het Agentschap Integratie en Inburgering neemt je mee in het proces van verbindende communicatie. Aan de hand van een aantal tips leert hij je om sterk uit de hoek te komen als omstaander. (Inschrijven voor deze workshop is niet meer mogelijk)
  • E-inclusie en digitale oefenkansen
    Bankzaken, online shoppen en boodschappen doen, een reis boeken, je belastingen invullen, videobellen met vrienden… Ook gemeenten en steden zetten steeds meer in op de digitalisering van hun diensten. Maar lang niet iedereen is mee met deze digitale versnelling. Ilse Mariën biedt een kader over hoe digitale uitsluiting in elkaar zit en welke factoren bijdragen tot E-inclusie.. Ghislain De Bondt (LIGO Zuid-Oost-Vlaanderen) en Stefaan Van der Biest (Avansa Vlaamse Ardennen–Dender) vertellen nadien concreet over hoe we in onze regio via enkele projecten (digipunten, digibanken en digitale oefenkansen) onze inwoners kunnen ondersteunen in de digitalisering.
  • Organiseer eens een actie
    Verontwaardiging is vaak de start van een actie. Maar hoe begin je aan een actie of campagne, hoe zorg je dat je het nodige draagvlak creëert voor wat je wil bereiken? Waarom lukken sommige acties wel en andere niet? Filip De Bodt van Climaxi heeft jarenlange ervaring in het opzetten van acties en neemt je graag mee gedurende deze workshop om je enkele kneepjes van het vak te leren. Uiteraard komt ook de ervaring van de deelnemers aan bod. En wie weet doe jij in deze workshop ook inspiratie op voor een nieuwe actie?
  • Samenwerken met je lokaal bestuur + praktijk: Esbeek (VOLZET)
    Je wil iets doen bewegen in je stad of gemeente? Dan neem je best ook je lokaal bestuur mee in je verhaal om je initiatief te doen slagen. Maar hoe doe je dit: de bestuursorganen van je stad of gemeente overtuigen? Wat betekent het om impact te hebben op het lokaal beleid? Wat doe je beter wel en beter niet, en wanneer doe je wat? Wim Van Roy van de Wakkere Burger gidst jou doorheen het traject dat je kan afleggen.

    In Esbeek (NL) hebben de bewoners heel wat gerealiseerd en daarbij niet gewacht op hun lokaal bestuur. De voorzitter van de Dorpsraad, Piet Verhoeven, toont hoe zij dat daar aangepakt hebben. Laat je inspireren door dit ‘Yes we can! ‘-dorp. Uiteraard is er ruimte voor uitwisseling van ervaringen met de deelnemers.
  • Duurzame toekomst voor mensen in armoede + praktijk: Papillon
    Duurzaamheid: het is niet alleen een zaak voor specialisten. Duurzame oplossingen kunnen enkel werken als iedereen betrokken wordt. Mensen in armoede zijn bevoorrechte partners, omdat zij als eersten de gevolgen van klimaat- en milieuveranderingen ervaren. Veerle Stroobants van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting komt duiding geven over hoe strijden voor duurzaamheid ook een strijd tegen ongelijkheden moet inhouden. Dit aan de hand van het verslag 2018-2019 van het Steunpunt.

    Aansluitend op deze toelichting vertelt Stefan Goemaere (SAAMO West-Vlaanderen) over het project Papillon: een interessante praktijk waarbij energiezuinige toestellen van Bosch kunnen geleased worden voor mensen in armoede. Dit project is recent van start gegaan in de Vlaamse Ardennen en verdient absoluut verdere bekendmaking en jouw aandacht!
  • Sociaal-artistiek werkt! praktijken Radio Babbelonië – Netwerk Aalst – Door to door
    Tijdens het traject Radio Babbelonië kregen mensen 40 uren opleiding in het maken van radioreportages. Ze maakten nadien korte reportages voor Babbelonië, interculturele ontmoetings- en praatgroepen. Tjhoi ng Sauw, die de redactiegroep begeleidde, licht toe hoe dit project bijdroeg tot verbinding tussen mensen met diverse herkomst, talen en levenservaring. Ook in Netwerk Aalst wordt naar die verbinding gezocht in de publiekswerking. Charlotte Geeraert vertelt hoe zij dit aanpakten in een kunstzinnig project als ‘Inside/Out Aalst’... en structureel inbouwden in de werking. In het Door-to-door-project van Hart boven Hard staat de dialoog centraal. Vertrekkend van een kunstig voorwerp worden mensen in de publieke ruimte uitgenodigd tot een open gesprek over wat hen bezighoudt. Luisteren naar wat mensen echt te zeggen hebben, is het begin van mekaar begrijpen. Joke Claessens deelt haar ervaringen naar aanleiding van Door-to-Door, een project van kunstenaarsplatform State of the Arts en burgerbeweging Hart boven Hard. Ze ontwikkelden artistieke tools en dialoogstrategieën voor één-op-één gesprekken in de publieke ruimte.

Vooravond: netwerkmarkt

Vanaf 17u praat je verder met andere gedreven wereldverbeteraars en leer je nieuwe initiatieven kennen op de netwerkmarkt, bij een drankje, later een hapje, een streepje muziek, interviews, een Mentimeter en een Levende bibliotheek.

  • Bekende en minder bekende organisaties en initiatieven stellen zich voor aan hun stand
  • Interviews: even uw aandacht, recente initiatieven en moedige oproepen krijgen het woord
  • Optreden van Moufadhel Adhoum: een virtuoos muzikant uit de Denderstreek. Hij is geroemd als leraar door een hele generatie jonge udspelers. Met klanken tovert hij werelden van lang geleden en ver weg en weeft ze tot verbazend hedendaagse patronen. Hij verwent ons met korte muzikale interventies tijdens de netwerkmarkt.
  • Levende bibliotheek. Sommige mensen zijn als levende boeken. Ze vertellen je een onverwacht verhaal van verlies en veerkracht. Het verhaal werpt een ander licht op de verteller en doorbreekt taaie clichés. Wie weet inspireert het je op een bochtig parcours in je eigen leven. Interesse? Gedurende de netwerkmarkt kun je gedurende een halfuur een levend boek reserveren voor een één-op-één verhaal. Zie de lijst van beschikbare titels aan de balie van de levende bib.
  • Tentoonstelling 'Over 't Leven'. Zes jonge vluchtelingen en zes ouderen ontmoetten elkaar in Geraardsbergen. Allemaal hebben ze een oorlog meegemaakt. Samen praatten ze over hun ervaringen, het vluchten, de trauma’s, de verwerking en het opbouwen van een nieuwe toekomst. Hun getuigenissen ‘over ’t leven’ vormen de inhoud van een tentoonstelling. Meer info over 'Over 't Leven', of lees de info op de website van Socius.


Bleri Lleshi

Avond


Van 19u30 tot 20u15 kan je spreker Bleri Lleshi aan het woord horen.

  • Bleri Lleshi is filosoof, documentairemaker en activist. Hij onderzoekt thema’s als sociale ongelijkheid, liefde, neoliberalisme, jongeren, interculturaliteit, identiteit en Brussel. Geregeld schrijft hij opiniestukken en recensies voor verschillende media, waaronder Knack.be.

    Het neoliberale kapitalisme is gericht op eigenbelang, concurrentie, consumptie en winst. In media, politiek en economie is dat model zo dominant dat het lijkt alsof er geen ander samenlevingsmodel kan bestaan. Bleri maakte een theoretische en praktische analyse van hoop en liefde. Daarop baseert hij een voorstelling van een alternatieve wereldorde, een waarin actief burgerschap en hoop centraal staan, met het woord als krachtig wapen.

Kies één activiteit 's avonds

  • Panelgesprek: iedereen mee? Vooruit met dat klimaatplan!
    Het staat hoog op de urgentielijst, we moeten iets doen voor het klimaat: internationaal, nationaal én lokaal! Dat vertaalt zich onder andere in (lokale) klimaatplannen waarmee gemeenten en steden transitie willen en moeten maken voor een meer CO2-neutrale omgeving. Maar hoever staan we daarmee, met die klimaatplannen? Zijn we daar goed (mee) bezig in onze regio? En hoe is gezorgd voor de betrokkenheid vanuit verschillende burgerperspectieven, zoals dat van mensen in (energie)-armoede? Hoe verhoudt de huidige energiecrisis zich tot die transitie? Het zijn vragen die we graag voorleggen aan een sociaal-kritisch panel.
  • Versterken door samenwerken: bouw je netwerk uit (VOLZET)
    De blik, ervaring en kennis van anderen kunnen inspirerend werken. Het zijn die nieuwe insteken die jouw werking verrijken en/of vernieuwen. Tijdens deze sessie ben je zelf aan zet om potentiële partners in kaart te brengen op basis van jouw troeven en noden. We kijken verder dan de usual suspects, over grenzen van gemeentes en praktijken heen. Deze workshop is ook interessant om samen met collega's te doen!

    An-Sofie Gysemans
    en Lien Verwaeren van OP/TIL helpen je stap voor stap op weg tijdens deze workshop. Je gaat naar huis met verschillende partnerkaarten waarop je later nog een beroep kan doen.
  • Proef eens van een Babbelonië live
    In berichtgeving over de oorlog (bijvoorbeeld heel actueel is de oorlog in Oekraïne) hoor je vaak dat de taal een enorme barrière vormt voor vluchtelingen die in een vreemd land terechtkomen. Stel je voor dat het jou zou overkomen? Babbelonië live, dat is ontmoeten op een laagdrempelige manier. Nederlandstaligen en anderstaligen gaan onder begeleiding in gesprek met elkaar in kleine groepen. Een oefenkans Nederlands voor de anderstaligen, een culturele verrijking voor iedere participant.

    Babbelonië-groepen bestaan al 15 jaar en worden zowel live als online georganiseerd in verschillende steden, zoals Aalst, Denderleeuw, Geraardsbergen ... Op deze state krijg je alvast eens de kans om te proeven van het concept met de Babbelonië-groep van Aalst. Misschien krijg jij na de sessie meteen de smaak te pakken om jouw regio aan te sluiten!
  • Breng vernieuwing en kleur in je vrijwilligerswerking
    Nu we terug wat kunnen ademen en de coronamaatregelen versoepeld zijn, komt het sociale leven weer meer op gang. Ook de vrijwilligerswerking en het engagement van vrijwilligers hebben hun beproeving gekend en hebben nood aan meer zuurstof. Door nieuwe vrijwilligers, met meer diverse profielen aan te trekken kan je je jouw vereniging terug wat meer adem geven. Wil je met jouw vereniging of initiatief terug wat meer vrijwilligers aantrekken en hierbij vooral inclusief tewerk gaan maar weet je nog niet meteen hoe, of loop je erop vast? Dan is deze workshop met Marjan Blokland (Kwadraet) zeker iets voor jou! Marjan gaat interactief aan de slag met haar publiek.
  • Hoe reageren op haatposts?

    Op sociale media circuleren heel wat haatberichten. Wanneer en hoe reageer je daarop het best? Hoe voorkom je dat discussies escaleren? Wat kan je doen als moderator van pagina’s en groepen? Julie Weyne van Agentschap Integratie en Inburgering loodst je door praktische toepassingen.

  • Door To Door : komen tot échte dialoog via een artistieke weg
    In deze workshop laten we je proeven van de Door to Door ervaring, begeleid door de kunstenaar Joan Somers Donnelly en Joke Claessens. Door to Door is een project van kunstenaarsplatform State of the Arts en burgerbeweging Hart boven Hard. Vanuit bezorgdheid over de stijgende polarisering en groeiende uitsluiting, willen zij de dialoog tussen aanwezige burgers aanzwengelen via een artistieke weg. En niet zomaar dialoog over het weer, maar over hoe we samenleven, hoe we kijken naar uitsluiting, racisme, de klimaatcrisis en nog veel meer. De moeite om zelf eens te beleven!

Schrijf je in voor 29 april

(via het formulier, of telefonisch, via 09 330 21 30)

Alleen ga je misschien sneller, samen komen we verder!
Bekijk de promotievideo


Contact

Avansa Vlaamse Ardennen- Dender, Sint-Annastraat 8, 9620 Zottegem

Partners

Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met De Federatie, Op/Til, de Wakkere Burger, Kwadraet en Netwerk Aalst en talrijke lokale partners.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Netwerk Aalst is gelegen aan de Houtkaai in Aalst, en is vlot bereikbaar met de fiets, te voet, via het openbaar vervoer of met de wagen (enkel betalend parkeren of met parkeerschijf).

Het gebouw van Netwerk Aalst is toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit of die zich verplaatsen in een rolstoel.

Het onthaal is op het gelijkvloers, verder is er een lift in het gebouw en is er een oprijplank voor drempels aanwezig.

Met de trein

Kom je met de trein naar Netwerk Aalst? Stap dan af in het station van Aalst. Van daaruit is het 7 minuten stappen (zie plan hieronder bij ‘Met de fiets of te voet’).

Met de fiets of te voet

De Houtkaai ligt op 7 minuten te voet van het station van Aalst (zie plan).

SOTR 2022 visuals FB en email 1
Datum bericht vr 29 april '22